Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu är kylan här – vem tar ansvar för de hemlösa?

Är det inte dags att klä vår stad med handskar och medmänsklighet i år? Nyttan är ömsesidig. De hemlösa som i dag sover på stadens parkbänkar slipper frysa. Vi andra slipper skämmas, skriver Daniela Andreoli och Gert Gelotte.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Offentlig efterlysning! Var är Göteborgs tak över huvud garanti?

Vi ser män som bäddar ner sig med täcke och kudde på parkbänkarna i Vasaallén varje kväll, trots att frosten slagit klorna i staden med stort G. Är det inte dags att klä vår stad med handskar och medmänsklighet i år? Nyttan är ömsesidig. De slipper frysa. Vi andra slipper skämmas.

Snart kommer julen och det blir åter angeläget att prata om de hemlösa, om de som fryser och om alla de som saknar ett eget hem. Det skall samlas in paket från de rika för att delas ut till de fattiga, julmaten skall distribueras högt och lågt till de välgörande organisationerna och dagspressen skall publicera färska listor på var i staden det är öppet under julhelgen för dem som inte har någonstans att ta vägen. Det är bra, men långt ifrån tillräckligt.

Teorier och modeller

Välgörenheten står på barrikaderna när julen står för dörren. Vi undrar vart de människor som lever i hemlöshet skall ta vägen, nu när det bara är den banala kylan som kommit till vår stad?

Det finns en rad modeller och metoder som alla med socialarbetarbakgrund både bevittnat och läst om i skolbänken, modeller som är framgångsrika för vissa individer, men inte för andra. Teorier som stödjer vissa människor, men inte andra.

Med facit i hand leder ofta långsiktiga stödinsatser till strukturella förändringar som också är till det bättre för samhället i stort. Men just nu är dessa insatser helt irrelevanta för männen i allén som sover på parkbänkar av trä när kylan just anlänt.

Så nu frågar vi oss, vem eller vilka av stadens välgörare och ansvariga kommer att ställa upp portarna till sina fastigheter och verksamheter för de män och kvinnor som fryser i vår stad? Kommer våra politiker att slå sina kloka huvuden ihop och hitta en bra lösning, eller är det kyrkans lokaler som blir den plats där samhällets mest utsatta människor får värma sin kropp och själ?

Svar mottages tacksamt så vi vet vart vi kan hänvisa de båda män som saknar rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen en kall oktoberkväll när vi går förbi dem i allén.

Daniela Andreoli

projektledare Göteborgs stift

Gert Gelotte

journalist