Förlorare. Vi behöver ett nytt pensionssystem med bland annat höjd garantipension till 12 000 kronor, där vi skrotar PPM och i stället använder pengarna för att stärka det allmänna pensionssystemet, skriver bland andra Gudrun Schyman (FI).
Förlorare. Vi behöver ett nytt pensionssystem med bland annat höjd garantipension till 12 000 kronor, där vi skrotar PPM och i stället använder pengarna för att stärka det allmänna pensionssystemet, skriver bland andra Gudrun Schyman (FI).

Nu är det nog med orättvisor – byt ut pensionssystemet

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

     Gudrun Schyman (FI)
Gudrun Schyman (FI)

22 000 sparare har lämnat pensionsbolaget Allra – miljarder flödar ut, skriver Svenska Dagbladet den 16 mars 2017. Sedan Pensionsmyndigheten köpstoppade Allras fonder har spararna flytt från bolaget. Hittills har pensionsspararna flyttat 3,3 miljarder kronor ur Allra.

”Spararna har blivit mer benägna att agera”, säger Jimmy Larsson Hagberg, presstalesperson på Pensionsmyndigheten.

Skandalbolaget Allra värderades till två miljarder kronor inför börsnoteringen. Nu utreder både advokatfirman Linklaters och bolagets egna revisorer om dotterbolaget i Dubai har tjänat pengar på fondspararnas bekostnad.

Det handlar om den del av pensionssystemet, PPM, som vi förväntas använda för att själva placera på börsen. I valfrihetens namn introducerades detta som det stora folknöjet. Resultatet imponerar inte. Dels är det många som inte väljer och dels skinnar fondbolagen pensionärerna genom höga förvaltningsavgifter. Eller så blir det rena rama svindlerierna.

ANNONS

Men det är inte bara PPM som är i kris. Hela pensionssystemet, nu fullt genomfört (en övergång från det gamla ATP-systemet som tagit drygt 20 år) är en katastrof. Det är näst intill omöjligt att veta hur pensionen kommer att bli. De orangea kuverten gör ingen glad.

Systemet bygger på idén att det bara är lönearbete som ska avgöra hur stor pensionen blir, och att alla både kan och vill jobba heltid hela sitt vuxna liv, utan avbrott. Blir du sjuk, arbetslös eller prioriterar omsorg av barn eller åldrande föräldrar så sjunker pensionen.

Hälften blir fattigpensionärer

Nitlotten drar framför allt kvinnor. Mer än hälften av de kvinnor som i dag går i pension blir fattigpensionärer. Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat lever nu 335 000 svenska pensionärer under EU:s fattigdomsgräns. På fem år har andelen svenska


     Lotten Sunna (FI)
Lotten Sunna (FI)

fattigpensionärer ökat från 10 till 18 procent. De som får klara sig på 9 000 i månaden, efter skatt, vet att det knappt räcker till mat och hyra och att det inte är möjligt att lägga undan till oförutsedda utgifter.

Full garantipension kräver 40 års arbete eller bosättning i Sverige vilket gör att även utrikes födda blir hårt drabbade, där de utlandsfödda kvinnorna får det allra tuffast.

ANNONS

Dagens pensionssystem är inte hållbart – varken ekonomiskt eller socialt. Vi behöver ett pensionssystem där staten tar ett större ansvar för en ekonomisk grundtrygghet efter pensioneringen. Orättvisor på arbetsmarknaden ska jämnas ut, inte förstärkas och permanentas in i pensionssystemet.

Konsekvenserna av strukturella problem i samhället och på arbetsmarknaden ska inte skyfflas över på individer och arbetsgivare i form av tjänstepensioner, premiepensioner och individuellt sparande.

Nytt pensionssystem

Vi behöver ett nytt pensionssystem med bland annat höjd garantipension till 12 000 kronor, där vi skrotar PPM och i stället använder pengarna för att stärka det allmänna pensionssystemet, där vi grundar den allmänna pensionen på den genomsnittliga inkomsten under de 20 bästa åren och där 30 år ger full pensionsrätt. Barnår, studier, arbetslöshet och sjukdom ska inte straffa sig i pensionskuverten. Pensionssystemet ska jämna ut orättvisor, inte förstärka dem!

Gudrun Schyman (FI)

partiledare, Feministiskt initiativ

Lotten Sunna (FI)

socialförsäkringspolitisk talesperson, Feministiskt initiativ

ANNONS