Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

  Bild: Jurek Holzer / SvD / TT
Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

Nordhemskliniken behöver utvecklas – inte avvecklas

Att flytta slutenvårdsplatserna på Nordhemskliniken till Östra är av flera skäl ett mycket dåligt förslag. Att ta bort resurser från den välfungerande kliniken sparar inga pengar på sikt, tvärtom, skriver Håkan Linnarsson (S) och Ann-Christine Andersson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det moderatledda styret i regionen klarar inte att finansiera vården. Det tvingar SU till besparingar. Nu senast föreslås att heldygnsplatserna på Nordhemskliniken ska flytta till Östra sjukhuset. Än så länge finns inga politiska beslut. Utredningar pågår.

Men redan nu ser vi att det i praktiken är en försämring och det accepterar vi inte. Antalet platser minskar totalt sett. Kvar blir i slutändan ett par vårdplatser på Östra som alla sökande till Nordhemskliniken i realiteten får tillgång till, menar personalen. Jämför detta med de 14 vårdplatser för personer med alkoholabstinens som i dag finns tillgängliga på Nordhem.

Välfungerande vårdkedja

Kliniken har i dag en välfungerande vårdkedja och all personal har de specialistkunskaper som krävs. Alla tjänster är besatta och de flesta har mycket långa anställningstider vilket är unikt jämfört med många andra områden inom missbruksvården.

Den obrutna vårdkedjan på Nordhemskliniken visar på goda resultat som vi menar skulle försämras vid flytt av slutenvårdsplatser till Östra sjukhuset. Kliniken tar dessutom emot en del patienter från hela regionen, så de borde få ett utökat regionalt uppdrag.

Dessutom är de ett kompetenscentrum för framförallt vårdcentralerna i regionen och de tar även emot många skötar- och sjuksköterskeelever samt ST-läkare inom primärvården.

De har även goda kontakter med socialtjänsten i många kommuner. Även flera företag skickar dit anställda för avgiftning inför vistelse på behandlingshem. Att ta bort resurser på kliniken sparar långsiktigt inga pengar. Tvärtom.

Håkan Linnarsson (S)

oppositionsråd

Ann-Christine Andersson (S)

2:e vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg