Nord Stream 2 kan enligt min bedömning bidra till att ytterligare öka den europeiska gasmarknadens likviditet och därmed leda till sjunkande priser som i slutändan gynnar konsumenterna över hela kontinenten, skriver Werner Langen (CDU/EPP).
Nord Stream 2 kan enligt min bedömning bidra till att ytterligare öka den europeiska gasmarknadens likviditet och därmed leda till sjunkande priser som i slutändan gynnar konsumenterna över hela kontinenten, skriver Werner Langen (CDU/EPP).

Nord Stream 2 förbättrar Europas energiförsörjning

Tvärt emot vad Gunnar Hökmark hävdar har Nord Stream 2 stor betydelse för den europeiska energiförsörjningen, i synnerhet som EU:s egen gasproduktion från fälten i Nordsjön kommer att avta snabbt under de kommande åren, skriver den tyska EU-parlamentarikern Werner Langen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

Nord Stream 2, 4/4

Det var med intresse som jag läste debattartikeln skriven av min gruppkollega Gunnar Hökmark (M/EPP) om den planerade gasledningen Nord Stream 2 som publicerades i denna tidning den 4 april. Där uppmanar han den svenska regeringen att stoppa detta infrastrukturprojekt, då han anser att ledningen urholkar den europeiska energiförsörjningen och solidaritetsandan, samt innebär säkerhetspolitiska risker.

Flera av Gunnar Hökmarks uttalanden grundar sig på förlegade uppfattningar om den europeiska gasmarknaden funktionssätt. EU tillämpar sedan flera år tillbaka och helt riktigt en diversifieringsstrategi avseende energiförsörjningskällor och transportleder. De sistnämnda berör framförallt internationella transitvägar som levererar naturgas från tredjeländer till EU - hit hör också en rad befintliga och planerade importterminaler för flytande gas (LNG).

ANNONS

Men även inom EU har det de senaste åren gjorts stora investeringar i överförings- och distributionsnätverk, samt lagringskapacitet som säkerställer en heltäckande energiförsörjning. Våra ansträngningar är dock säkerligen inte över ännu. Med det är ett faktum att den europeiska gasmarknaden är mer likvid än någonsin tidigare och att marknadsmekanismerna fungerar.

Gynnar konsumenterna

Nord Stream 2 kan enligt min bedömning bidra till att ytterligare öka den europeiska gasmarknadens likviditet och därmed leda till sjunkande priser som i slutändan gynnar konsumenterna över hela kontinenten. Detta är i dagsläget av stor betydelse, eftersom EU:s egen gasproduktion från fälten i Nordsjön kommer att avta snabbt under de kommande åren.

Efter sitt möte med den tyska förbundskanslern Angela Merkel den 12 april konstaterade för övrigt den danske statsministern att utläggningen av en ledning som dras genom ett lands ekonomiska zon måste beviljas enligt internationella havsrättskonventioner. Sverige och de nordiska länder har alltid varit föregångare när det gäller rättsstatsprinciper. Det krävs således inga ansträngningar att lyfta fram historiska jämförelser eller dramatiska geopolitiska principbeslut – utan snarare ett fortsatt värnande om rättssäkerheten och de beslut som fattats därefter.

För övrigt har jag alltid känt min kollega Gunnar Hökmark som en engagerad förespråkare av marknadsekonomi och motståndare av alltför stora befogenheter för EU. Vad kan ha lett honom att glömma bort sina principer så pass fort?

ANNONS

Werner Langen (CDU/EPP)

EU-parlamentariker

ANNONS