Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För att få tillbaka den mycket viktiga tilliten i Göteborg behöver det städas från toppen. Färre kommunala bolag och bättre insyn och kontroll av förvaltningarna är rätt väg att gå, skriver Liberalerna.

Nolltolerans mot fiffel – nu

Efter turerna kring Intraservice, Göteborgs Stads Leasing AB (GSL) och Got Events ekonomiska och rättsliga haveri kring EM i ridsport är det dags att införa nolltolerans mot kommunalt fiffel och utkräva ansvar bland ledande beslutfattare, skriver Liberalerna Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi är många i Göteborg som trodde att begreppet ”Muteborg” inte skulle behöva användas på nytt. Det senaste årets avslöjanden visar dock att de sämsta delarna av Göteborgsandan fortfarande lever kvar.

Göteborgs stad är i många avseenden unik i Sverige med ett stort antal kommunala bolag och verksamheter med tjänstemän, som har anställningstrygghet som innebär att medarbetare i praktiken har livslång anställning om de inte gravt missköter sitt arbete.

Färre kommunala bolag och bättre insyn och kontroll av förvaltningarna kan vara ett sätt att komma tillrätta med den rådande kulturen. I den bolagsutredning som togs fram 2014 var Liberalerna och Alliansen drivande och vi föreslog bland annat försäljning av Gatubolaget och att Älvstrandsbolaget skulle avvecklas. Målet med färre bolag är att staden enbart ska vara inriktad på sin kärnverksamhet med service och tjänster till göteborgarna och inte ansvara för verksamheter som kan skötas bättre av staten, näringslivet eller invånarna själva.

För att få tillbaka den mycket viktiga tilliten behöver det städas från toppen. I fallet med GSL fick bolagets VD sparken. Enligt den utredning som genomfördes av PWC var det VD:n som toppade listan när det gällde antalet reparationer av anhörigas och släktingars fordon.

Tord Karlsson (S) bör avgå

När det gäller Intraservice så har vi liberaler krävt att styrelsens ordförande Tord Karlsson (S) bör lämna sitt uppdrag. Ett krav som framfördes på nytt under kommunfullmäktiges möte i torsdags. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) avvisade kritiken och har visat att hon fortfarande inte förstår varför både medborgare och många förtroendevalda är förbannade och besvikna.

För närvarande pågår det en utredning kring sommarens EM i ridsport och vilket ansvar Got Event och moderbolaget Göteborgs & Co har för det stora ekonomiska underskottet och det medvetna brottet mot kommunens upphandlingsregler. Vi utgår från att det blir ett bra tillfälle att stämma i bäcken. Att det en gång för alla utkrävs ansvar bland ledande beslutsfattare oavsett om dessa återfinns i bolagets ledning eller styrelse.

Jan-Olof Ekelund

företagare och styrelseledamot Liberalerna Göteborg

Gunilla Almgren

företagare och styrelseledamot Liberalerna Göteborg

Patrik Krantz

företagare och styrelseledamot Liberalerna Göteborg