Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag reagerade som jag gjorde för att jag har sett kriminaliteten breda ut sig, skriver Ulf Boström. Bild: Sara Johari
Jag reagerade som jag gjorde för att jag har sett kriminaliteten breda ut sig, skriver Ulf Boström. Bild: Sara Johari

Nog med tårar – polisen måste återvända till utsatta områden

Mina röda ögon i teve var en reaktion på att jag har misslyckats med att få politiker och polisledning att förstå utvecklingen i utsatta områden. När polisen flyttar ut och de kriminella tar över är det även demokratin som går förlorad, skriver integrationspolisen Ulf Boström (D).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

10/7 Fler poliser borde göra som Ulf Boström

I uppmuntrande ordalag efterlyser den förre överåklagaren Sven-Erik Alhem att fler poliser gör som jag. Fler poliser borde visa sina känslor och gråta. Det är snällt av honom, men jag kan inte tänka mig en mer skrämmande samhällsutveckling. För så här är det. Vi behöver inte fler gråtande poliser. Vi behöver fler närvarande poliser.

Två röda ögon och en djup suck i teve räckte för att bli uppmärksammad (SVT 27/6). Reportern på SVT ville veta hur småföretagare pressas av kriminella gäng till att betala stora summor pengar för att inte få sina liv förstörda. Jag fick också frågan hur det känns och då brast det för mig. Just den frågan var jag inte beredd på. Inte så många har undrat förut.

Jag har inga problem att visa mina känslor. Men jag vill vara tydlig med varför jag reagerade som jag gjorde. Det handlar inte om självömkan inför en hopplös uppgift, för det finns en lösning på gängkriminaliteten. Men då måste man från ansvarigt håll se, förstå och erkänna problemen. Under två decennier har jag gjort mig obekväm bland mina chefer. Jag har säkert varit stökig, högljudd och inte alltid så smidig. Jag har påtalat konsekvensen av tanklösa beslut. Det är inte så man gör karriär inom polisen.

Polisen har packat ihop

Jag är väldigt stolt över mina kollegor som arbetar hängivet och kompetent med de problem som finns. Men jag reagerade som jag gjorde för att jag har sett kriminaliteten breda ut sig och jag har misslyckats med att få ansvariga politiker och högsta polisledning att förstå vad som händer.

Nu är jag snart pensionsmässig, som Sven-Erik Alhem påpekar. Och det är helt riktigt. Jag är ingen rookie.

Jag har sorgligt nog även sett min egen kår, Polisen, packa ihop och överge gator och torg i stadsdel efter stadsdel. Och när tryggheten till sist flyttade ut så flyttade våldet in.

Under mina 43 år i tjänst har jag sett våldsbejakande vit makt-rörelse och autonom vänster växa sida vid sida. Jag har sett den snabba tillväxten av våldsbejakande islamistisk extremism och våldsbejakande kriminalitet. Jag har spenderat större delen av mitt liv bland kränkningar, olaga hot och tvång. Misshandel, dråp och mord, rasism, religiös fobi, mäns våld mot kvinnor, hederskulturens förtryck och våld.

Jag har sett människors lidande och jag har sett Göteborg slitas sönder. Jag har också sett hur hundratusentals etniska svenskar flyttat från våra förorter för att bosätta sig i ”svenskare” områden. Och jag har sorgligt nog även sett min egen kår, Polisen, packa ihop och överge gator och torg i stadsdel efter stadsdel. Och när tryggheten till sist flyttade ut så flyttade våldet in.

Skapa förtroende

Därför måste vi se till att polisen återvänder till våra utsatta områden. För att skapa förtroende, bygga relationer och lära känna människorna som bor där. Vi måste återinstallera trygghet och varje människas fri- och rättigheter. För utan trygghet så finns ingen demokrati. Där styr andra krafter.

Det har gått dryga två veckor sedan intervjun. Någon dag senare blev en ung polis mördad i Biskopsgården och i fredags mördades en man på en frisörsalong i Högsbo.

Det räcker nu.

Jag är säker på att Sven-Erik Alhem delar min uppfattning.

Ulf Boström, integrationspolis och ledamot kommunfullmäktige för Demokraterna

LÄS MER: Fler minderåriga mördar i gängkrigen

LÄS MER: Polisen efter tårarna: Kan inte vara en robot

LÄS MER: Mer polis i Biskopsgården stoppar inte våldet