Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Konsekvensen blir att jag får ta bort timmar och arbetspass från personalen, mina kollegor varje dag. Utan gäster kan vi inte ha anställda, vi kan inte köpa in mat och vin eller betala fakturor eller hyror. Frågor som hopar sig är: kommer vi att behöva säga upp personal? Kommer jag själv ha kvar mitt jobb?, skriver debattören. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Konsekvensen blir att jag får ta bort timmar och arbetspass från personalen, mina kollegor varje dag. Utan gäster kan vi inte ha anställda, vi kan inte köpa in mat och vin eller betala fakturor eller hyror. Frågor som hopar sig är: kommer vi att behöva säga upp personal? Kommer jag själv ha kvar mitt jobb?, skriver debattören. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ni som är friska - fortsätt att gå ut och ät och drick

14 500 restauranganställda går utan jobb på grund av Coronakrisen. Om vi inte hjälps åt nu kommer de allra flesta restauranger att gå i konkurs. Därför vill jag vädja till dig som är frisk, fortsätt gå på krogen. Eller köp takeaway om du inte vill sitta ute, skriver Linda Stolt, restaurangchef i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag brinner för två saker i livet. Min son och mitt jobb. Jag har jobbat på krogen i tjugo år och jag tröttnar aldrig. Att få leverera en upplevelse, få ge människor mat, dryck och musik är det mest fantastiska som finns.

Att säga att jag inte är orolig just nu vore en lögn. Självklart oroar jag mig oerhört för spridningen av coronaviruset Jag oroar mig för de som är i riskzonen; gamla, lungsjuka och svaga. Men jag är mest orolig för vårt samhälle och näringslivet. Jag jobbar på restauragerna Faye Emmy och Studio HPKSM i centrala Göteborg och dessa ställen är mitt andra hem. Att se hur gästerna försvinner, både till restaurangen och till scenlokalen där vi har spelningar, att företagsevent avbokas och att vi vissa kvällar inte har några gäster alls, gör ont.

Säga upp personal

Konsekvensen blir att jag får ta bort timmar och arbetspass från personalen, mina kollegor, varje dag. Utan gäster kan vi inte ha anställda, vi kan inte köpa in mat och vin eller betala fakturor eller hyror. Frågor som hopar sig är: kommer vi att behöva säga upp personal? Kommer jag själv ha kvar mitt jobb?

Vi behöver hjälp från regeringen i form av till exempel att betala sociala avgifter. Fastighetsägare borde få stöd att kunna ge hyresgäster hyresreduktion under den här kritiska perioden.

I förra veckan varslades 7000 korttidsanställda och 7500 ordinarie anställda inom hotell- och restaurangbranschen. 14 500 av mina kollegor går utan jobb, bara över en natt. Det här är en situation som vi aldrig har upplevt tidigare. Fortsätter det här kommer krogar, kaféer, vinimportörer, osthandlare, fiskbutiker men också frisörsalonger och skönhetssalonger inte att överleva.

Lev som vanligt

Vad kan du som göteborgare, granne, medmänniska göra? Vi som är friska kan faktiskt bestämma oss för att inte låta rädslan styra oss. Gå ut och lev som vanligt. Besök krogen, träffa dina vänner, drick en kopp kaffe, ät lunch, unna dig ett glas vin på en torsdag. Och känner du dig inte bekväm med detta, köp hem takeaway från dina favorikrogar. Köp ett presentkort. Handla hos din lokala butik. Handla med sunt förnuft i matbutiken. Gör vi inte detta tillsammans så kommer de långsiktiga konsekvenserna för småföretag och näringsidkare bli förödande. Denna kris är långt mycket större än själva viruset.

Jag önskar att vi alla tillsammans kan ta ett gemensamt beslut att välja varandra, vårt näringsliv, vårt samhälle, vår krog och vår kollega. Nu behöver vi solidaritet. Vi behöver varandra.

Linda Stolt, restaurangchef Faye Emmy i Göteborg