Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emmali Jansson (MP), ordförande byggnadsnämnden Göteborg

Ni lyssnar bara på de starka rösterna

Nu när bostadsbristen håller på att byggas bort planeras det för nya bostäder, skolor, parker och arbetsplatser i nästan hela staden. Men trots detta har Alliansen visat ett nästan totalt ointresse för Göteborgs utsatta områden. Som politiker måste vi engagera oss i hela staden, inte bara där de boende gör sin röst hörd, skriver Emmali Jansson (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Emmali Jansson (MP) ordförande byggnadsnämnden Göteborg
Emmali Jansson (MP)
ordförande byggnadsnämnden Göteborg

Jag har länge känt att Alliansen engagerar sig mest i stadsdelar med röststarka invånare och saknat deras engagemang i de stadsdelar där de flesta invånare inte tjänar så mycket pengar.

Efter att ha diskuterat hur vi politiker lyssnar på närboendes kritik mot de planerade bostäderna i Björkekärr gick jag igenom samtliga yrkanden och yttranden som har lagts i byggnadsnämnden den här mandatperioden. Mönstret är beklämmande tydligt.

De borgerliga politikerna i byggnadsnämnden har under mandatperioden mest engagerat sig i centrala Göteborg och i de rika villaområdena längs kusten. De borgerliga politikerna i byggnadsnämnden har under mandatperioden mest engagerat sig i centrala Göteborg och i de rika villaområdena längs kusten. Bara tre gånger har Alliansen i byggnadsnämnden brytt sig om att skriva något förslag eller synpunkt kopplat till ett byggprojekt i Göteborgs sju särskilt utsatta områden. Detta trots att det i dessa områden planeras för ungefär 3 000 bostäder, skolor, handel och arbetsplatser. Som jämförelse har vi rödgröna partier här engagerat oss 14 gånger.

Samtidigt har Moderaterna lagt fler förslag i Askim/Hovås/Brottkärr, trots att det här pågår detaljplaner för bara cirka 700 bostäder. De som bor i dessa områden hör ofta av sig till oss politiker. Ofta med värdefulla synpunkter utifrån ett starkt samhällsengagemang. Men byggprojekten i de mer utsatta områdena förtjänar ett större politiskt engagemang, inte bara från oss rödgröna partier.

Viktigt att ger röst åt andra

Som politiker är vi inte bara våra väljares företrädare, vi måste se till vad vi tror är bäst för hela staden. När 100 yttranden från privatpersoner kom in angående ett program för hur Bergsjön kan stadsutvecklas var bara en tredjedel av yttrandena från boende i stadsdelen. Resten kom från boenden i närliggande stadsdelar med högre inkomstnivåer.

Vi kan då inte bara lyssna på dem som skriver brev till oss politiker, utan också ge en röst åt alla andra. Rösten hos de grannar som inte har tid eller självförtroende nog att säga ifrån, de som saknar en bostad, som bor på kompisars soffor eller kusiners vardagsrumsgolv. Rösten hos kommande generationer.

Emmali Jansson (MP)

ordförande byggnadsnämnden Göteborg