Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bertil Falck, tidigare vd och grundare av Bokmässan

Ni ger en skev bild av Bokmässan

Kampanjen mot Bokmässan har tagit orimliga proportioner. De enda som har glädje av den är Nya Tider, skriver Bokmässans tidigare vd och grundare Bertil Falck.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Bertil Falck tidigare vd och grundare av Bokmässan
Bertil Falck

tidigare vd och grundare av Bokmässan

Genom uppmärksamheten har Nya Tider flerdubblat antalet prenumeranter, vilket gjort att de fått ett väsentligt ökat presstöd. Varför förs det ingen opinion mot det?

Författare, kulturjournalister och medlemmar av Svenska Akademien ställer sig upp som en man och ger en helt skev bild av vad Bokmässan står för. Alla dessa människor som jag trodde försvarade åsikts- och tryckfrihet enligt grundlagen. Förvånad blir jag!

Ingen tummelplats för nazister

När man tar del av alla manifestationer mot Bokmässan för att Nya Tider hyr en liten monter, kan man få intrycket att Bokmässan är en tummelplats för nazister. Inget är mer felaktigt. Bokmässan har varje år seminarier som belyser nazismen ur olika synvinklar. Bland medverkande under åren finns Simon Wiesenthal, Gönder Ference, Elie Wiesel, Hedi Fried och Imre Kertesz – samtliga överlevande från nazisternas förintelseläger. Auktoriteter på området som Heléne Lööw och Ingrid Lomfors har medverkat mer än en gång. Isaac B Singer medverkade på den första mässan 1985. En av chefsåklagarna vid Nürnbergrättegångarna Benjamin Ferencz invigde mässan 1998.

Jag är liberal och har alltid tagit starkt avstånd från nazismen och andra höger- respektive vänsterextremister. Jag tog också personligen initiativ till att Göteborg blev först i Sverige att bli en fristad till förföljda författare. En av dem är Svetlana Aleksijevitj, som fick Nobelpriset 2015.

Får bara ännu mer uppmärksamhet

Det flesta besökarna lade inte ens märke till Nya Tiders monter förra året. Många av dem som bojkottar Bokmässan var med förra året trots den massiva kritiken före mässan. Och om Bokmässan skulle ge vika, vilket Gud må förbjuda, kommer Nya Tider att få ännu mer uppmärksamhet. Grundlagen fastställer att yttrande- och åsiktsfrihet skall råda. Bokmässan sätter en tydlig gräns för hets mot folkgrupp, störande av ordningen på mässan, hot mot besökare och andra utställare. Den säger också nej till våldsbejakande utställare.

Många kritiserar att mässan är kommersiell. Naturligtvis är den det. Mässan har pågått sedan 1985 utan bidrag. Även bokförlag är kommersiella, så att författaren kan få betalt för sin möda. Nya Tiders medverkan har inget kommersiellt värde för Bokmässan. Det har kostat Bokmässan oändligt mycket möda att förklara varför de får vara med.

Frågan om Nya Tiders medverkan har penetrerats mycket ingående och har belysts ur alla aspekter.

Åsiktsfrihet gäller naturligtvis – även de författare som väljer att avstå från årets mässa. Att deltaga på Bokmässan är inte obligatoriskt.

Bertil Falck

tidigare vd och grundare av Bokmässan