Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

Ni äventyrar den geriatriska vården på SU

Förändringen på Sahlgrenska innebär en nedmontering av den geriatriska vården och att SU endast kommer att erbjuda en urvattnad variant av den specialistvård som våra äldre förtjänar, skriver Kommunal, Vision och Vårdförbundet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

SU:s geriatrik, 26/9

Anledningen till att sköra äldre i dag behandlas på medicinska avdelningar på SU beror till stor del på de omfattande neddragningar av geriatriska vårdplatser som genomfördes 2011/2012. Förändringsarbetet områdeschef Per Albertsson beskriver låter fint på papperet men i verkligheten innebär det något helt annat, nämligen en nedmontering av den geriatriska vården och att SU endast kommer att erbjuda en urvattnad variant av den specialistvård som våra äldre förtjänar.

Vi ser nu en hög risk att man tappar ytterligare kompetens inom geriatriken då flera av våra medlemmar signalerat att man kommer att välja att lämna om detta förslag går igenom.

Arbetstagarorganisationerna ser nu en hög risk att man tappar ytterligare kompetens inom geriatriken då flera av våra medlemmar signalerat att man kommer att välja att lämna om detta förslag går igenom, vilket i sin tur kommer att leda till ytterligare stängning av de vårdplatser som finns i dag. Ledningens mål, en sammanhållen vård, blir då väldigt långt ifrån verkligheten, då akutvårdsavdelningar nu tvingas blanda akut sjuka patienter med sköra äldre.

På stora akuta medicinavdelningar prioriteras tid och resurser för akuta åkommor, där det sker snabba in- och utskrivningar. Den geriatriska patienten har ofta fler än en åkomma och behöver därför mer tid för återhämtning och rehabilitering. För att kunna ge en bättre sammanhållen vård för de mest sjuka äldre måste sjukhusledningen och politiker försöka bevara kompetensen inom geria- triken genom att höja dess status och satsa på denna verksamhet, för det leder på sikt till att fler vårdplatser kan öppnas och ökar tillgängligheten.

Att genomföra en förändring där man inte har lyckats få med sig personalen är att äventyra de få renodlat geriatriska vårdplatser vi har i dag på Sahlgrenska.

Anna Johansson

Kommunal

Niki Blomqvist

Vision

Ann Marie Björk

Vårdförbundet