Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nej till planlöst utplacerade flyktingbostäder

DEBATT: Göteborg är inte en lyckad stad när det gäller integration och mångkultur. Därför är det särskilt viktigt att göra rätt med bostäderna till flyktingar. Bygg och planera för permanenta bostäder, inte planlöst utställda och temporära boenden, skriver David Lindh (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dagarna har SDN Norra Hisingen presenterat 12 nya förslag till kommunen för placering av temporära bostäder åt asylsökande. Två av dessa förslag ligger på mark direkt intill vägar med stor trafik på båda sidor. Flera andra förslag ligger i direkt anslutning till hårt trafikerade vägar. Några förslag ligger mellan befintlig bebyggelse och skulle i de flesta fall vara direkt olämpliga att bygga på. Dels för att dessa öppna ytor i dag används som fotbollsplaner och rekreation för barn och vuxna. Dels för det estetiska där grönområden lyfter befintliga hus och ger kvalitet i boendet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Förkastligt

Att ställa upp dessa baracker utan en plan och ett mål, där demokratiska spelregler rundas av smidiga jurister på stadsledningskontoret är kort sagt förkastligt. Dessa boenden kommer inte bara vara dyra rent ekonomiskt utan också dyra i ett individperspektiv. De som flyttar in är från början införstådda i att de bor tillfälligt på lånad mark och kommer oundvikligen att tvingas flytta om inte snart så inom femton år. På vilket sätt kan dessa människor integreras och komma in i samhället då? Det räcker inte med att myndigheter och bror-duktig-politiker pekar med hela handen för att folk skall anamma deras förslag.

Göteborg är inte en lyckad stad när det gäller till integration och mångkultur. De flesta associerar dessa ord med negativa upplevelser som våld, gängkriminalitet och skottlossningar. Den oro som finns får inte heller förminskas till passivt aggressiv argumentation där invånare i Göteborg kallas för främlingsfientliga eller populister. Detta leder bara till ännu mer politikerförakt.

Vi kan inte bortse från regeringens tvång för kommunen att ta emot asylsökande. Vad vi där-emot kan göra är att planera och bygga permanenta bostäder. Bygg där det går och bygg så fort det går utan att låta den demokratiska processen försvinna. Glöm inte heller alla de som redan söker boende.

SD har länge arbetat för en kraftig minskning av invandringen. Nuvarande och tidigare regeringar har effektivt haft en signalpolitik som gett asylsökande incitament att söka sig till Sverige. Detta är grundorsaken som gör att bland annat invånarna i Göteborg nu är tvingade att lösa krisen åt den ansvarslösa minoritetsregering vi har i dag.

David Lindh (SD)

styrelseledamot, SD Göteborg, ledamot, Västra Götalandsregionen