Liv talar om hur hon minns nedstängningen av gymnasiet. Jag minns hur dödstalen intensifierades. Sjukvården som var vid bristningsgränsen. Makar vars äkta hälft icke längre låg vid deras sida i sängen. Familjer med medlemmar som icke längre satt vid deras köksbord. Nu har vi hamnat i denna fasliga situation igen, och nu bör all kraft läggas på att plana ut kurvan, skriver debattören.
Liv talar om hur hon minns nedstängningen av gymnasiet. Jag minns hur dödstalen intensifierades. Sjukvården som var vid bristningsgränsen. Makar vars äkta hälft icke längre låg vid deras sida i sängen. Familjer med medlemmar som icke längre satt vid deras köksbord. Nu har vi hamnat i denna fasliga situation igen, och nu bör all kraft läggas på att plana ut kurvan, skriver debattören. Bild: Roald Berit

Nej, distansundervisning är inte bättre - men nödvändigt

I sin replik hävdar Liv Näslund att jag hävdat ”att undervisning på distans skulle vara en bra pedagogisk metod”, det har jag aldrig påstått. Att övergå till fjärrundervisning är inget som görs lättvindigt – utan för att det är nödvändigt, skriver Rasmus S Andersson, gymnasieelev.

ANNONS
|

Slutreplik

16/11 Stängning av gymnasiet är det sista vi bör göra

13/11 Stäng gymnasieskolorna så att inte vi elever förvärrar smittspridningen

Pandemins andra våg har slagit till mot Sverige och att rädda liv går före andra anspråk.

Jag är medveten om de personliga uppoffringar elever vid en eventuell nedstängning kommer tvingas göra fram till jul; såväl som jag är medveten om de frihetsinskränkande uppoffringarna som många i samhället har fått finna sig i.

Coronaviruset är inte jämlikt. Fattig som rik kan bli sjuk och dö utav viruset. Det är den kärva verkligheten. Under föregående vecka hade Sverige ytterligare 31 400 bekräftade Coronafall.

ANNONS

Plana ut kurvan

Liv talar om hur hon minns nedstängningen av gymnasiet. Jag minns hur dödstalen intensifierades. Sjukvården som var vid bristningsgränsen. Makar vars äkta hälft icke längre låg vid deras sida i sängen. Familjer med medlemmar som inte längre satt vid deras köksbord. Nu har vi hamnat i denna fasliga situation igen, och nu bör all kraft läggas på att plana ut kurvan.

Att vara ledare är inte okomplicerat. En ledare ställs inför kniviga val. Flera hårda restriktioner har införts de senaste veckorna och om de skall få effekt krävs ett avbrott i de möten som vi ungdomar gör varje dag på gymnasieskolorna. Speciellt eftersom Covid-19 tros vara en luftburen smitta, enligt rapporten ”Long-distance airborne dispersal of SARS-CoV-2 in COVID-19 wards” samtidigt som trånga klassrum är ett faktum runtom på landets gymnasieskolor.

Flera hårda restriktioner har införts de senaste veckorna och om de skall få effekt krävs ett avbrott i de möten som vi ungdomar gör varje dag på gymnasieskolorna.

Elevernas uppoffringar i en månads tid kan rädda livet på hundratals människor, en sådan uppoffring är det noblaste en individ kan göra.

Vårt land är ett av de bästa; vår sjukvård med dess hjältar sliter vareviga dag för att rädda liv. Vår tacksamhet till dem är evig – må inte deras kamp vara förgäves för det skall komma en ljusare vår. Må inte fler tvingas sätta livet till eller lida i onödan. Genom att gå över till fjärrundervisning nu kan vi förhindra fortsatt smittspridning – jag vet att det bästa skall komma efter pandemins slut.

ANNONS

Rasmus S Andersson, gymnasieelev Kungsbacka

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS