Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Lena Dahl, verksamhetschef för FSC Sverige.
Lena Dahl, verksamhetschef för FSC Sverige.

Nej, det är inte fritt fram att avverka skyddsvärd skog

FSC-märkta varor är en garanti för att träfibern kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt – med hänsyn till ekonomi, miljö och sociala förhållanden, skriver Lena Dahl, FSC Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Hållbart skogsbruk, 12/2

Aron Westholm hävdar i ett debattinlägg att hållbarhetsmärkningen på virke saknar substans eftersom det nu är ”fritt fram att avverka nyckelbiotoper och ändå sälja virket som hållbart”. Han menar att detta är en automatisk följd av att Skogsstyrelsen slutar inventera nyckelbiotoper.

Nyckelbiotoper får enligt FSC:s regler inte avverkas.

Slutsatsen är felaktig om Aron Westholm med hållbarhetsmärkning menar FSC-märkta varor. FSC är ett globalt märkningssystem för produkter som innehåller trä och träfibrer. Märkningen är en garanti för att träfibern kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt – med hänsyn till ekonomi, miljö och sociala förhållanden.

De som deltar har frivilligt åtagit sig att följa FSC:s skogsbruksregler. Nyckelbiotoper får enligt FSC:s regler inte avverkas. Enligt reglerna är skogsägaren dessutom skyldig att ta reda på var i skogen det finns marker med höga bevarandevärden. Att reglerna följs kontrolleras regelbundet av en oberoende tredje part, en certifierare.

Skogsstyrelsen och regeringens syn på, och sätt att arbeta med nyckelbiotoper ändrar alltså inte FSC:s regler.

Skogsägare på mer än halva skogsarealen i Sverige är FSC-certifierade.

Skogsägare på mer än halva skogsarealen i Sverige är FSC-certifierade och har förbundit sig att identifiera och skydda nyckelbiotoper. FSC skapar mervärden i skogen och det gör att virke från FSC-skogsbruk lätt kan hitta köpare på nationella och globala marknader.

Lena Dahl

verksamhetschef för FSC Sverige