Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

243 barn i Västra Hisingen registrerades som hemlösa 2018. Alliansens nedskärningar har gjort det svårare att bli beviljad ekonomiskt bistånd, skriver Jan Yngve Magnusson.  Bild: Emil Langvad, Privat
243 barn i Västra Hisingen registrerades som hemlösa 2018. Alliansens nedskärningar har gjort det svårare att bli beviljad ekonomiskt bistånd, skriver Jan Yngve Magnusson. Bild: Emil Langvad, Privat

Nedskärningarna på Hisingen slår mot välfärden

Planerna på nedskärningar inom socialtjänsten i Västra Hisingen är orättfärdiga eftersom det sparar pengar på kort sikt, men skapar stora kostnader på längre sikt. Det slår sönder den välfärd och den gemensamma sektor som de allra flesta svenskar vill försvara, skriver Jan Yngve Magnusson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Västra Hisingen finns ett förslag eller tidigare beslut om att göra 28 anställda inom socialtjänsten övertaliga. Tyvärr är det inte längre möjligt att göra risk­bedömningar för hur det drabbar invånarna, ekonomin eller verksamheten, utan bara om oss själva. Därför vill jag berätta att jag är glad, arg, ledsen och frustrerad.

Glad: för att beskedet har väckt mig ur min dvala och frustration. I stället för att gå omkring och må dåligt har jag valt att ställa mig utanför min arbetsplats för att berätta om nedskärningarna. De svenska hushållens samlade förmögenhet ligger på över ofantliga 10 000 miljarder eller en miljon kronor per svensk, om den hade varit rättvist fördelad. Statens överskott i bytesbalansen ligger på nästan 63 miljarder kronor. Den slopade värnskatten kostar staten 6,1 miljarder i förlorade skatteintäkter. Nedskärningarna är med andra ord onödiga.

Nedskärningarna är med andra ord onödiga

Ledsen: för att nedskärningarna drabbar dem som har det svårast i samhället. 243 barn i Västra Hisingen registrerades som hemlösa 2018. Alliansens nedskärningar har gjort det svårare att bli beviljad ekonomiskt bistånd. Akut hemlösa barnfamiljer får inte längre en plats på ett vandrarhem för att få tak över huvudet. I stället får man en summa som motsvarar kostnaden för ett boende på vandrarhem.

Nedskärningarna drabbar dem som har det svårast i samhället

Arg: för att nedskärningarna riskerar att förvärra gängkriminaliteten. 14 av de 28 tjänster som skall bort eller som redan är borttagna är riktade till barn eller ungdomar. Forskning visar att de ungdomar som dras till kriminella gäng ofta har det gemensamt att de har tuffa uppväxtförhållanden, de har skolsvårigheter och de är frustrerade över att leva i fattigdom eller utanförskap.

Forskning visar att de ungdomar som dras till kriminella gäng ofta har det gemensamt att de har tuffa uppväxtförhållanden

Om det kriminella gänget kan locka med pengar, hög status, trygghet och identitet riskerar det att bli en alltför stark frestelse. Ett kriminellt gäng på 15 personer som är aktiva i 20 år kostar ­enligt beräkningar av ekonomen Ingvar Nilsson cirka 530 miljoner kronor. Nedskärningarna bidrar till ökade kostnader och ett ökat lidande.

Frustrerad: för att det slår mot vår gemensamma sektor. Nedskärningarna öppnar för privatiseringar och lockar till sig lycksökare som vill tjäna pengar på människors behov av hjälp, stöd eller behov av boende. Nedskärningarna är orättfärdiga eftersom det sparar pengar på kort sikt, men skapar stora kostnader på längre sikt. Det slår sönder den välfärd och den gemensamma sektor som de allra flesta svenskar vill försvara.

Jan Yngve Magnusson, nätverksledare och skyddsombud i SDF Västra Hisingen