Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det moderatledda styrets politik har lett till att sjukhusen har ekonomiska underskott, långa vårdköer och personalbrist, skriver Vänsterpartiet. Bild: Stefan Bennhage

Nedskärningar ger inte folk den vård de behöver

Regionens sjukhus måste få budgetar som tar hänsyn till höjda priser och löner samt till att befolkningen växer och andelen äldre ökar. Inte fler nedskärningar och sparkrav, skriver Vänsterpartiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det moderatledda styret fick inte stöd i regionfullmäktige för att låta Västra Götalandsregionens sjukhus betala tillbaka 2018 års underskott till kassakistan. Så kan det bli när en ledning är i minoritet och inte lyckas övertyga oss andra.

Nu har de tagit nya tag och lagt förslag för att klara årets ekonomi vid sjukhusen. Förslag som vi till vissa delar inte är överens med dem om. Det moderatledda styrets politik har lett till att sjukhusen har ekonomiska underskott, långa vårdköer och personalbrist. Nu kräver de att sjukhusen skall föreslå nedskärningar och minskning av personal för att få att få sin ekonomi i balans. Hur detta ska korta vårdköerna, öppna stängda vårdplatser och behålla erfaren personal ser inte vi. Onödig byråkrati vill ingen ha. Men nedskärningar i byråkratin räcker inte för att täcka underskotten.

Försöken att korta köerna genom upphandling leder till att de privata upphandlade företagen rekryterar personal från våra sjukhus och därmed förvärras ytterligare grundproblemet, det vill säga svårigheten att rekrytera och behålla erfaren personal. När vårdplatser är stängda på våra sjukhus därför att det fattas sjuksköterskor är vår lösning att arbetsmiljö och lön förbättras.

Det finns fler framgångsrika lösningar. Operation 1 på Mölndals sjukhus hade brist på sjuksköterskor och långa vårdköer, men införde efter förslag från verksamheten sex timmars arbetsdag och tvåskift på sina operationsavdelningar. Effekten blev full bemanning och fler operationer. Flera arbetsplatser vill införa den modell som prövats på de ortopediska vårdavdelningarna på Norra Älvsborgs Lasarett. De lyckades rekrytera och behålla sjuksköterskor genom kortare arbetstid och kompetensutveckling. Det är exempel vi vill se fler av.

Verksamheter tvingas läggas ner

Det moderatledda styrets politik leder till att de inte längre räcker med att lägga ut besparingar tvärs över verksamheterna utan nu måste hela bitar bort. Verksamheter tvingas lägga ner eller slås ihop. Inte för patienternas skull, utan av ekonomiska skäl.

I stället för kortsiktiga paniknedskärningar som kommer att drabba både patienter och personalen vill vi ge sjukhusen förutsättningar att arbeta långsiktighet och med arbetsro att genomföra adekvata förändringar. Sjukhusen måste få budgetar som tar hänsyn till höjda priser och löner samt till att befolkningen växer och andelen äldre ökar. Befolkningens behov av vård och personalens rätt till hållbar arbetsmiljö kommer inte att lösas av mer detaljstyrning och nedskärningar som det moderatledda styret nu föreslår.

Eva Olofsson (V)

oppositionsråd Västra Götalandsregionen

Jan Alexandersson (V)

ersättare regionstyrelsen

Carina Örgård (V)

ersättare regionstyrelsen