Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd. Bild: Robin Aron
Daniel Bernmar (V), oppositionsråd. Bild: Robin Aron

Nedskärningar är Alliansens bästa gren

Det nya borgerliga styret säger att de satsar där de behövs mest, men det enda vi har sett hittills är kraftiga nedskärningar på välfärden, skriver Daniel Bernmar (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik, Alliansens första 100 dagar, 10/4

När det borgerliga styret tog över makten i Göteborg lovade de att satsa på kärnverksamheterna. I mer vardagliga ord menade de alltså att de ville lägga skattepengarna på välfärden och inte på en massa onödiga saker. Men det enda de gjort är kraftiga nedskärningar på välfärden.

Nedskärningarna slår särskilt hårt då välfärden redan var underfinansierad när de tog makten. Vi rödgrönrosa ville därför tvärtom göra större satsningar än någonsin för att kunna höja kvaliteten och förbättra arbetsmiljön. Men tyvärr var det viktigare för de borgerliga partierna ”att ta grepp om ekonomin” och hyvla i välfärden.

Stora konsekvenser

Den nya nedskärningspolitiken har fått stora konsekvenser. Barnen har blivit av med fritt inträde på simhallar, gratis simskola och platserna i kulturskolan har blivit färre. Föräldrarna ska få betala förskolan under sommaren trots att förskolan är stängd.

Äldreomsorgen och socialtjänsten är hårt pressade i dag. Så varför lägger de inte en enda extra krona på dessa verksamheter?

De äldre får möta färre personal i äldreomsorgen och får inte längre gratis broddar till vintern. Dessutom har det förebyggande arbetet minskat kraftigt, ett kortsiktigt tänk som kommer att skapa stora kostnader på sikt.

Det borgerliga styret har också drivit igenom flera försämringar för personalen. En av deras första åtgärder var att slopa den särskilda anställningstryggheten och minska antalet personal. Deras politik leder med andra ord till färre och mer osäkra anställningar. Detta trots att arbetsmiljön i välfärden är tuff och sjuktalen höga.

Rent hyckleri

Exemplen på nedskärningar är många trots att det borgerliga inte styrt längre än 100 dagar. Det är med andra ord ett rent hyckleri att de säger sig värna kärnverksamheterna och satsa där de behövs som mest. Äldreomsorgen och socialtjänsten är hårt pressade i dag. Så varför lägger de inte en enda extra krona på dessa verksamheter?

Det går inte att höja kvaliteten i hemtjänsten genom att minska antalet kollegor och socialtjänsten får inte bättre förutsättningar genom att få mindre pengar och granskas hårdare. Personalen blir inte friskare genom slopad anställningstrygghet. Det är skrämmande att detta inte är en självklarhet för de borgerliga partierna.

Vänsterpartiet vill gå en annan väg. Vi vill stoppa nedskärningarna och storsatsa på välfärden. För att citera borgarna – vi vill satsa där det behövs som mest.

Daniel Bernmar (V)

oppositionsråd