Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trots att Stadsmissionen Stigbergskliniken har funnits och drivits i 40 år är tanken bakom verksamheten väldigt modern. Ändå vill övriga partier lägga ner den, skriver debattörerna.
Trots att Stadsmissionen Stigbergskliniken har funnits och drivits i 40 år är tanken bakom verksamheten väldigt modern. Ändå vill övriga partier lägga ner den, skriver debattörerna.

Nedmonteringen av beroendevården riskerar att kosta liv

Det är krisläge för beroendevården. För att hjälpa människor med beroendeproblematik finns inga andra lösningar än en sammanhållen vård, vilket länge varit ett lågprioriterat område i Västra Götalandsregionen, skriver Carina Örgård, Jenny Broman (V) och Maj Karlsson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Beroende kan fullkomligt rasera en människa och leder till att många människor hamnar i ett livslångt utanförskap. Beroende drabbar heller inte bara den enskilde, det förstör även anhörigas liv.

För att bryta beroende krävs ett nätverk av insatser från vården, socialtjänst och civilsamhällets organisationer. I en tidig rapport från Samsjuklighetsutredningen, som tillsattes 2019 för att lägga förslag på hur beroendevård och psykiatrisk vård ska samordnas, står det: ”Personer med samsjuklighet som har behov på flera livsområden samtidigt behöver mötas av verksamheter som inte är uppdelade i olika delar, som kan upprätthålla kontinuitet, utgå från behov och resurser, samt förmedla hopp”. Den betonar vikten av samordnade insatser och pekar mot att kommuner och regioner kommer att bli skyldiga att gemensamt bedriva en samordnad vård- och stödverksamhet.

Regional underfinansiering

Det blågröna styret i Västra Götalandsregionen har valt motsatt väg. Den regionala underfinansieringen i kombination med socialtjänstens nedskärningar under många år har dränerat vården och lett till stängningar av olika mottagningar i Göteborg. Stupet mellan regional och kommunal verksamhet för personer i behov av beroendevård och deras anhöriga blir enormt.

Trots att Stadsmissionen Stigbergskliniken har funnits och drivits i 40 år är tanken bakom verksamheten väldigt modern. De har genom en helhetssyn på människor med beroendeproblematik skapat en kvalitativ verksamhet, med förtroende från de människor som ofta tappat hoppet. Den är ett utmärkt exempel på hur beroendevården kan organiseras för att möta människors komplexa behov av medicinsk kompetens, omvårdnad och socialt omhändertagande. Nu vill övriga partier lägga ner den.

Stort behov

Behovet av både öppenvård och slutenvård för beroendeproblematik är stort i vår region och dessa verksamheter hade snarare behövt dubbla sin verksamhet för att möta vårdbehovet. Att de blågröna sagt sig vilja påbörja en utredning är ingen lösning. Förvaltningarna vet redan vad som behövs; en större budget.

Sahlgrenskas beroendemottagning har gått back länge och kan inte möta helhetsbehovet som Samsjuklighetsutredningen pekar på.

Effekterna av att Västra Götalandsregionen under så lång tid skurit ned på beroendevården syns redan. Personer kan inte ställa sig i kö till de verksamheter som nu stängs och de som framöver ska lösa uppdraget kan inte möta behovet. Sahlgrenskas beroendemottagning har gått back länge och kan inte möta helhetsbehovet som Samsjuklighetsutredningen pekar på. Den kan och bör inte ersätta idéburen bred verksamhet med låga trösklar.

Det är dags att vända trenden, Vänsterpartiet vill prioritera pengar till beroendevården!

Carina Örgård (V), regionråd

Jenny Broman (V), kommunalråd

Maj Karlsson (V), riksdagsledamot

LÄS MER: Katastrof att Stigbergskliniken försvinner

LÄS MER: Namninsamling igång – vill rädda Stigbergskliniken

LÄS MER: Stigbergsklinikens patienter livrädda inför nedläggningen