Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Risken för en forcerad krystning ökar med värkstimulerande dropp och epidural - två medikament som ökade stort under 90- och 00-talet och med dem antalet förlossningsskador, skriver debattören. Bild: Kristin Lidell/GP
Risken för en forcerad krystning ökar med värkstimulerande dropp och epidural - två medikament som ökade stort under 90- och 00-talet och med dem antalet förlossningsskador, skriver debattören. Bild: Kristin Lidell/GP

Naturliga förlossningar hemma ger minst skador

Finska greppet lovordas som den lösning som minskar förlossningsskador mest men det är missvisande. Faktum är att naturliga förlossningar utan epidural och värkstimulerande dropp, där föderskan styr själv, ger minst skador, skriver profylaxkursledaren Matilda Haggärde.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den 6/2 intervjuades Sahlgrenskas verksamhetsutvecklare Anna-Karin Ringqvist om satsningen på en bättre förlossningsvård. Enligt henne är användandet av "finska greppet" den viktigaste anledningen till att förlossningsskadorna har minskat. Hon svarar i artikeln på frågan varför så många kvinnor fick så allvarliga skador på Östra innan 2011:

"Jag tror att det berodde på att man ville främja det naturliga födandet utan så mycket intubation, trycka och hålla. Många kvinnor kan tycka att det är obehagligt och vill styra själva. Det tog ett tag innan man insåg att det gjorde att fler kvinnor fick skador"

Forcerat krystningsarbete

Tror Ringqvist? Det finns gott om forskning på ämnet och samtlig forskning visar att naturliga förlossningar har minst komplikationer.

Att undvika skador i utdrivningsskedet handlar om trygghet i första hand. Att få kontinuerligt stöd, vara i en lugn miljö och att bli bekräftad.

Den största risken för en allvarlig skada är ett forcerat krystningsarbete, alltså att föderskan blir ombedd att trycka på mer än vad hennes kropp egentligen vill, eller att barnmorska eller läkare försöker påskynda utifrån med tryck mot magen eller sugklocka/ tång. Risken för en forcerad krystning ökar med värkstimulerande dropp och epidural - två medikament som ökade stort under 90- och 00-talet och med dem antalet förlossningsskador.

Olyckligt att gå i motsatt riktining

Sedan 2006 har jag utbildat över 4000 blivande föräldrar i profylax och deltagit i över 60 förlossningar som doula. Med stort intresse har jag följt förändringarna inom förlossningsvården, varav en av de mest glädjande är att allt fler barnmorskor bemöter den med krystvärkar med lyhördhet och tålamod. Är det då inte så att vi gått snarare åt hållet ”föderskor som själva får styra” än tvärtom? Det vore väldigt olyckligt att börja gå i motsatt riktning.

På Sahlgrenskas egen hemsida finns publicerat en studie av hemförlossningar som visar att 0,7 procent av de kvinnor som födde hemma fick en förlossningsskada, att jämföra med Östras 1,9 procent. Skillnaden beror inte på finska grepp, utan på trygghet.

För att minska antalet förlossningsskador behöver Sahlgrenska erbjuda större valmöjligheter och tryggare omständigheter. En barnmorska per födande, garanterad plats på den förlossningsenhet man valt och minskat användande av värkstimulerande dropp är en god start. Dags att ta ett helhetsgrepp snarare än (enbart) ett finskt grepp!

Matilda Haggärde, profylaxkursledare och doula