Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival och Mirja Wester, vd, Göteborg Film Festival.

Nationalismen och hatet i fokus på filmfestivalen

Hatbrott, nazism, rasism och nationalism har blivit vardag. Under filmfestivalen 2018 kommer vi att visa filmer som på olika sätt undersöker, beskriver eller utmanar idéer om vad nationen är och vilka som hör hemma i den, skriver Jonas Holmberg och Mirja Wester, Göteborg Film Festival.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Bild: Jonatan Fernstrom
Bild: Jonatan Fernstrom

Tre höga ljuspelare har sedan i måndags synts i och utanför Göteborg. En vid Järnbrottsmotet, en vid fotbollsplanerna i Hisings Backa och en vid Ingetorpssjön strax norr om Kungälv.

Vid dessa tre platser har hatbrott med nazistiska och rasistiska förtecken begåtts. Vi refererar till bombattentatet utanför asylboendet i Västra Frölunda, nynazisternas dödsmisshandel av John Hron vid Ingetorpssjön och de rasistiska glåpord som kastats efter åttaåringar från bortaläktaren vid fotbollsplanen på Hisingen.

Extremt synliga i Göteborg

Vi vill belysa att nazism och rasism finns i vårt samhälle på flera nivåer, då som nu. Under hösten har främlingsfientligheten, nazismen och de ideologier som föder dessa rörelser varit extremt synliga i Göteborg och har lyckats skada stora kulturevenemang allvarligt. Men göteborgarna har gjort motstånd. Det vill vi också göra. Därför kommer huvudfokus på Göteborg Film Festival 2018 att vara nationalism.

Det är dags att rikta strålkastaren mot samtidens mest högröstade politiska kraft, som i sin extrema form leder till våld, trakasserier och repression. För att förstå vad som håller på att hända i Göteborg och i Sverige behövs en fördjupande diskussion om nationalismens politiska och kulturella roll.

Varför växer sig nationalismen så stark just nu?

Kan man tänka sig en positiv, inkluderande nationalism?

Hur förhåller sig den svenska nationalismen till den norska, den grekiska och den katalanska?

Filmvärlden har ett särskilt ansvar för att diskutera dessa frågor. Som det senaste 100 årens dominerande konstform har filmen varit helt central för att formulera idéer om vad nationen är och vilka som hör hemma i den. Under Göteborg Film Festival kommer vi visa filmer som på olika sätt undersöker, beskriver eller utmanar dessa idéer.

Vill detaljstyra kulturlivet

Det finns också skäl att oroa sig för hur nationalismen kan påverka filmkulturen. Efter förra filmfestivalen rasade sverigedemokratiska regionpolitiker mot att Västra Götalandsregionens kulturnämnd stöder ”kultursnusk” och ”vänsterindoktrinering” i allmänhet och Göteborg Film Festival i synnerhet. Den här gången var det en av festivalens drygt 400 filmer som Sverigedemokraterna tyckte var för osedlig.

Politiker som vill detaljstyra kulturlivet enligt uppfattningar om vad som är nationellt respektabel och uppbygglig kultur respektive oacceptabelt kultursnusk återfinns traditionellt i diktaturer, men på senare år har sådan politik gjort sig gällande i vårt närområde. I länder som Polen och Ungern arbetar folkvalda regeringar aktivt för att sprida de rätta nationalistiska värderingarna genom kulturen. I Ungern har chefer på kulturinstitutioner bytts ut mot regeringstrogna personer och ett särskilt råd har instiftats för att säkerställa att konsten värnar ”ungerska värden”. Nästa år är det val i Sverige och Sverigedemokraterna har lyft fram den ungerska kulturpolitiken som en förebild.

Vill visa vilka filmer vi vill

Vi vill kunna fortsätta visa vilka filmer vi vill på Göteborg Film Festival utan att politiker lägger sig i. Därför inleder vi valåret 2018 med att belysa denna kulturpolitiska utveckling.

Vi vill också leva i en inkluderande stad som är öppen mot världen och välkomnar nya göteborgare.

Därför bjuder vi nu in alla nyanlända som kommit till Göteborg under det senaste året att gå gratis på en av de 400 filmer från hela världen som vi visar under Göteborg Film Festival.

Jonas Holmberg

konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival

Mirja Wester

vd, Göteborg Film Festival