Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naivt lita på regeringens nya ”löfte” om T-skatten

DEBATT: Avtalet om det Västsvenska paketet är redan brutet. Då kan man också omförhandla det. Göteborgarna har röstat bort trängselskatten och därmed sagt nej till Västlänkens finansiering, skriver Vägvalet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Finansministern stjäl trängselskatten till annat och bryter det heliga avtalet om det Västsvenska paketet. Göteborgs lokala politiker, ledda av Johan Nyhus (S), står helt handfallna. De påstår sig vara upprörda och svikna, precis som förmodligen 57 procent av göteborgarna känner sig. Men vad hjälper det?

Det som Vägvalet påpekade redan 2010, det vill säga att avtalsparterna i kohandeln kring det Västsvenska paketet inte är jämlika, har nu bevisats. Regeringens trixande för att på pappret klara budgettaket är långt mycket viktigare än att hålla ett låtsasavtal. Men så är också undertecknarna politiker som är vana att vart fjärde år lova saker som sedan inte uppfylls. Ett löfte mer eller mindre, kan man kanske tycka?

Vore en sensation

Det hade varit en sensation om Nyhus hade startat en juridisk process mot sin egen regering. Tyvärr är det lika väntat att han naivt nog fortfarande påstår sig lita på regeringens nya ”löfte”, att skattestölden inte ska åsamka göteborgarna några extra räntekostnader. När detta ändå sker, kan Nyhus bara spela ut sin frustration i media igen och därefter rycka på axlarna.

För oss är situationen glasklar: Avtalet är redan brutet. Då kan man också omförhandla det. Göteborgarna har röstat bort trängselskatten och därmed sagt nej till Västlänkens finansiering. Men Nyhus & Co tänker inte lyfta ett finger för att följa väljarnas utslag. De företräder bara sig själva och sina grandiosa planer, vilka riskerar skuldsätta Göteborg under decennier framöver.

Inte ens det pyttelilla vallöftet om Backaundantaget klarar en S-ledd regering av att infria. Om det mot förmodan ändå skulle bli av till slut, så blir det något helt annat än det som Backaborna själva röstade på i den skendemokratiska processen inför valet 2014. Allt är ett spel för gallerierna för att behålla makten.

Theo Papaioannou (VV)

partiledare Vägvalet

Håkan Andersson (VV)

partisekreterare Vägvalet