Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mariya Voyvodova (S), ordförande i Göteborgs kulturnämnd

Nödvändigt att stänga Röhsska

Att göra som Ralf G Larsson föreslår skapar knappast en god arbetsmiljö på Röhsska museet. Dessutom råder anställningstrygghet inom Göteborgs stad. Stängningen av Röhsska var ett tungt, men nödvändigt beslut, skriver Mariya Voyvodova (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Mariya Voyvodova (S) ordförande Göteborgs kulturnämnd
Mariya Voyvodova (S)
ordförande Göteborgs kulturnämnd

Replik

Röhsska, 14/1

Ralf G Larsson uppmanar mig som ordförande i Kulturnämnden att sätta ned foten ”på riktigt”, och avskeda de medarbetare och chefer som enligt Larssons teori skulle ligga bakom problemen på Röhsska museet.

Det är inte så jag vill ta mitt arbetsgivaransvar. Röhsska har haft en dålig psykosocial arbetsmiljö, med långtgående brister i förtroende och tillit mellan personal och ledning, höga sjukskrivningstal och extremt stor omsättning på chefer. Att i det läget börja göra som Larsson föreslår skapar knappast en god arbetsmiljö. Dessutom råder anställningstrygghet inom Göteborgs Stad.

Välkomnar förstärkning

Röhsska museet har en kompetent personal, kända för sitt kunnande och engagemang inom design, mode och konsthantverk. Under tiden för stängningen av Röhsska kommer personalen att arbeta på Kulturförvaltningens övriga institutioner, det finns tre museer och ett antal verksamheter som välkomnar den förstärkning som Röhsskas medarbetare innebär.

Ralf G Larsson med flera oroar sig även för Röhsskas renommé. Att museets rykte solkas ned av en stängning. Jag anser att risken för ett försämrat renommé är större om vi låter problemen fortgå. Det är värt att upprepa att de senaste 15 åren har externa utredare, personalavdelningen och inte minst den fackliga organisationen förespråkat en stängning. Hösten 2015 begärde museets fackliga representanter att museet skulle stängas. Hösten 2016 införde facket ett skyddsstopp, vilket upphävdes av arbetsmiljöverket, som dock krävde en handlingsplan från arbetsgivaren för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen.

Tungt men nödvändigt

Stängningen av Röhsska var ett tungt, men nödvändigt beslut. Problemen gick långt tillbaka i tiden och återfanns på väldigt många nivåer. Nu arbetar medarbetare, ledning, fack och externa rådgivare tillsammans för att bygga upp något nytt. En ny museichef ska rekryteras. Beroende på roller i organisationen kommer museets medarbetare successivt tillbaka till Röhsska och allt eftersom kommer arbetet att skifta fokus från psykosocial arbetsmiljö till verksamhetsutveckling. När museet öppnar sommaren 2018 ska besökaren vara i fokus och utställningarna i framkant. Jag är övertygad om att göteborgarna kommer att mötas av ett museum som är redo att bli Nordens ledande museum inom mode, design och konsthantverk.

Mariya Voyvodova (S)

ordförande Göteborgs kulturnämnd