Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Risken är stor att nyanlända somalier drivs i armarna på de personer som jag dagligen ser praktiserar islam på ett sätt som inte befrämjar integration, utan som skapar ytterligare utanförskap, skriver debattören.

Näst intill obefintlig integration av somalier

Vi står inför en stor somalisk anhörig-invandring, där cirka 800 somaliska anhöriga barn samt 200 vuxna väntas till vårt område under de kommande två åren. Men förberedelserna för att integrera denna grupp är näst intill obefintliga, skriver Gun Holmertz, Caritas Frivilligcentral Hjällbo/Bergsjön.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ordföranden i barn- och kulturföreningen Afrikas Horn Said Sheikh, är tillsammans med den muslimske aktivisten Amanj Aziz upprörd över att jag på GP Debatt (24/6) uttryckt min oro över att deras förening under flera år förvandlats till en islamistisk moské. Utan att kunna komma med några konkreta exempel påstår de att jag sedan länge trakasserat dem.

Själv har jag efter min debattartikel blivit dödshotad inför vittnen av en somalisk man. Både på svenska och arabiska förklarade han inför Allah att jag inte hade många dagar kvar att levande ta mig hem från jobbet. Jag har polisanmält händelsen.

Befrämjar inte integration

Så låt mig ytterligare en gång förklara vad jag skrev: Vi står nu inför en stor somalisk anhöriginvandring, där cirka 800 somaliska anhöriga barn samt 200 vuxna väntas till vårt område under de kommande två åren. Förberedelserna för hur denna grupp ska tas emot och kunna integreras i det svenska samhället ser jag som näst intill obefintliga.

Därför är risken stor att de nyanlända drivs i armarna på de personer som jag dagligen ser praktiserar islam på ett sätt som inte befrämjar integration, utan som skapar ytterligare utanförskap.

Av de cirka 200 personer, varav ett 20-tal somalier, som Caritas i Hjällbo arbetar med är nästan alla muslimer. Då vi dagligen delar våra lokaler med Afrikas Horn har flera av våra deltagare upplevt deras verksamhet så pass obehaglig att de inte längre vill komma till oss. Vi störs av böneutrop, arabisk teve och annan liknande pågående verksamhet som inte har med en barn- och kulturförening att göra. Det gör det svårt för oss att bedriva den svenskundervisning som många av våra trasiga och ointegrerade elever så väl behöver för att undvika fattigdom, bristande utbildning och framtida marginalisering.

Välkommen på studiebesök

Kanske skulle professor Göran Larsson, som i sitt inlägg på GP Debatt (24/6) skriver att mina åsikter är ”grumliga och generaliserande”, komma på ett studiebesök? Hur skulle han reagera om hans arbetsmiljö förvandlades på samma sätt som vår? Kan han, eller någon ansvarig, förklara varför man har rätt att år efter år omvandla en föreningslokal till en moské? Vi ser ju dagligen med egna ögon hur andra grupper än de som tidigare var här, tar över och präglar Afrikas Horns verksamhet.

När Larsson sedan skriver att Caritas inte är medvetna om att det finns olika tolkningar av islam vill jag påpeka att det var just det som jag underströk i min debattartikel. Många av våra muslimska deltagare praktiserar sin tro på ett mer diskret sätt som gör att de kan medverka i våra dagliga rutiner. Liksom Afrikas Horn ska vi bedriva ett socialt integrationsarbete och inte religiös verksamhet.

Varnar för tystnaden

När det sedan gäller den somaliska kvinnokämpen Ayan Hirsi Ali, som jag citerade, så skriver Sheikh och Aziz i sin replik att hon har uttalat sin förståelse för Anders Behring Breiviks massmord. Vad Ali har gjort är att varna för tystnaden och undfallenheten i väst mot religiös extremism i islams namn, och hon har hänvisat till att Brevik själv uppgivit att detta var en avgörande drivkraft för honom. I många andra sammanhang försöker vi att förstå en förövares perspektiv, för att göra det obegripliga mer hanterligt. Att försöka förstå Breiviks drivkrafter är verkligen inte samma sak som uttala sin sympati för hans handlingar.

Dessa debattörer avslutar med att säga att de hoppas att jag och Caritas ska hänge oss åt att vara en mer drivande kraft i samhället. Det är precis det vi har försök vara varje dag i 18 år i Hjällbo. I det arbetet är också Afrikas Horn välkomna.

Gun Holmertz

verksamhetsansvarig Caritas Frivilligcentraler Hjällbo/Bergsjön