Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När tar krisen slut på akuten?

Solen skiner och temperaturen är runt 30 grader. För många har sommaren varit underbar, fylld av sol och bad. Till skillnad från hur det har varit på Sahlgrenskas universitets sjukhus (SU) akuter, där trycket varit mycket högt. Många sköra äldre och andra riskgrupper som behövt sjukvård har mötts av ett sjukhus arbetandes i stabsläge utan att det utlysts, skriver Can Deniz Altintasli (V) och Monika Djurner (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Redan innan sommaren var hundratals vårdplatser stängda på grund av brist på personal och fler stängdes ner inför semestrarna. Resultatet har blivit historiskt höga överbeläggningar. Fler patienter i korridorer och andra utrymmen, fler patienter än vad det finns personal till. Det påverkar patientsäkerheten när stressen ökar och integriteten när personal ska ge vård i korridorerna. Det påverkar personalens arbetsmiljö. Under sommaren är många vikarier inne medan delar av den ordinarie personalen har semester. De behöver stöd och handledning av kvarvarande personal i arbetet med svårt sjuka människor. Stress ökar risken för att göra fel och inte hinna med.

Situationen slår hårt mot sköra äldre som kommit till akutintaget. De blir liggande kvar längst när det akut sjuka måste prioriteras. Det är inte en värdig situation och god omvårdnad för dessa patienter. För de som arbetar blir det en etisk stress att inte kunna ge den vård man vill. Det får bägaren att rinna över och i höst riskerar SU förlora medarbetare som tröttnat i väntan på att SU, som utlovats, ska bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare.

Situationen på sommaren kan inte ses isolerat från läget året runt. Så länge SU inte lyckas behålla och rekrytera den personal som behövs för att hålla vårdplatserna öppna resten av året, så länge kommer de att vara krisläge så väl på sommaren som på vintern.

Öka resurser genom skattehöjning

Vänsterpartiet vill ha ökade resurser till sjukvården och i Västra Götalandsregionen satsar vi en miljard mer jämfört med det nuvarande borgerliga styret. De finansieras genom en skattehöjning på 30 öre, 90 kronor mer i månaden om du tjänar 30 000. En halv miljard går till högre jämställda löner, kortare arbetstid, fler arbetskamrater och kompetensutveckling.

Att bryta personalflykten genom bättre arbetsvillkor måste få kosta, det är så vi kan vända utvecklingen. Detta är V:s viktigaste fråga inför valet. Vi kan inte fortsätta att ha kris varje sommar.

Personalen ska inte behöva se fram mot sommaren med oro och som patient ska du veta att det finns en vårdplats året runt.

Can Deniz Altintasli (V)

Monika Djurner (V)

sjuksköterskor på SU och regionkandidater för Vänsterpartiet i valet