Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trots att Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar påstår att partiet gjort upp med sin blodiga historia är det uppenbart att detta endast är ett spel för gallerierna när hon fortsätter att dalta med deras öppet kommunistiska ungdomsförbund, skriver debattören. Bild: Lars Schröder/TT
Trots att Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar påstår att partiet gjort upp med sin blodiga historia är det uppenbart att detta endast är ett spel för gallerierna när hon fortsätter att dalta med deras öppet kommunistiska ungdomsförbund, skriver debattören. Bild: Lars Schröder/TT

När ni hyllar kommunismen hånar ni mina föräldrar

Ung Vänster höll sin årliga kongress i januari och i ett program därifrån återfinns formuleringen att förbundets mål är ett klasslöst kommunistiskt samhälle. Det är skamligt. Min familj flydde inte kommunismens Vietnam för att mötas av pseudointellektuella tonåringar som förnekar och hånar alla de miljontals som fallit offer för kommunismens förtryck, skriver Verona Hevince, Moderata ungdomsförbundet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Likt miljontals andra ungdomar i min ålder har jag familj som flytt kommunismen och växt upp med föräldrar och släktingar som vittnar om det blodiga förtryck de tvingades leva under i ett kommunistiskt land. När min familj slutligen nådde Sverige hoppades de att de aldrig igen skulle behöva mötas av människor som hyllar de idéer och åsikter som ledde till samma misär och död som de tvingats leva med i hemlandet Vietnam.

Vi hoppar fram till januari 2021 när Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster höll sin årliga kongress där kommande politik antas. I ett antaget program från stämman står det “Vårt mål är ett klasslöst samhälle, fritt från förtryck - ett kommunistiskt samhälle.’’ Det här är inte den första gången förbundet öppet uttalar sig sympatiserande med den förtryckande mördarideologin som kommunismen de facto är. Trots att Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar påstår att partiet gjort upp med sin blodiga historia är det uppenbart att detta endast är ett spel för gallerierna när hon fortsätter att dalta med deras öppet kommunistiska ungdomsförbund.

Min familj flydde inte kommunismen för att mötas av pseudointellektuella tonåringar som förnekar och hånar alla de miljontals som fallit offer för kommunismens förtryck

Enligt Kommunismens svarta bok har runt 94 miljoner människor mördats i kommunismens namn, vilket kan jämföras med en miljon människor per år sedan 1917. Min familj flydde inte kommunismen för att mötas av pseudointellektuella tonåringar som förnekar och hånar alla de miljontals som fallit offer för kommunismens förtryck. För mig och alla andra barn som växt upp med vittnesmål om avrättningar, förföljelser och svält är det en stor besvikelse att se ett ungdomsförbund till ett väletablerat riksdagsparti uttala sig stöttande till att införa kommunism i Sverige.

Är en skam

Det är en sådan skam att Vänsterpartiets ungdomsförbund än idag påstår att kommunismens historiska misslyckanden är på grund av ideologin i kombination med diktatoriska samhällen. Då bör man istället ställa sig frågan varför kommunismen slutar i blodiga tragedier varje gång den implementeras. Hur det kommer sig att varje kommunistisk stat som funnits genom historien varit en diktatur som förtryckt dess medborgare. Kommunismens grundval är ett klasslöst samhälle, något som i praktiken uppnås genom att förtrycka människan och strypa hennes åsikter. Det har gått flera generationer sedan min familj kom till Sverige, och Ung Vänster tycker fortfarande, trots historiens blodiga spår, att kommunism är en ideologi värd att hylla.

Blodig historia

Jag kräver en ursäkt av Vänsterpartiet. Jag utkräver ansvar för att ni fortfarande till denna dag huserar kommunister och historierevisionister som gång på gång förminskar det lidande och förtryck som min och så många andras familjer har präglats av. Jag kräver att ni gör upp med er blodiga historia, en gång för alla.

Verona Hevince, Moderata Ungdomsförbundet