Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

När blir det lugn och ro i vården?

De borgerliga partierna plus Miljöpartiet höjde skatten efter valet och lovade lugn och ro inom vården. Allt skulle förbättras. Verkligheten visar något helt annat, skriver bland andra region-rådet Lena Hult (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Regionens sjukvård, 12/1

Situationen är ohållbar, säger skyddsombudet på Sahlgrenska universitetssjukhuset i en intervju. Personalen har tröttnat. Det är förstås inte okej att sjuka människor ligger kvar i korridorer, ibland i flera dygn, samtidigt som trycket på vården ständigt ökar eftersom befolkningen ökar dramatiskt.

Rapporterna från regionens olika sjukhus avlöser varandra. Var och varannan dag hör vi om stängda vårdplatser och inställda operationer till följd av personalbrist, vilket i sin tur gör att allt fler anställda inom vården ser sig om efter andra jobb. Nyligen kunde vi läsa om patienter som ligger kvar på akuten i flera dagar eftersom vårdplatser är stängda.

Måste radikalt förbättras

Sommartid innebär alltid en stor utmaning med inställda semestrar och extrapass på överbelagda vårdavdelningar. Tyvärr uppträder dessa problem även under andra delar av året. Arbetsmiljön för personalen måste radikalt förbättras för att patienterna ska känna sig trygga. Personalen gör allt vad de kan för att hjälpa, men politiken måste också göra sitt.

Det finns en vårdgaranti på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Grundtanken är att alla ska få exempelvis sin planerade höft- eller knäoperation inom 90 dagar, men i verkligheten är det bara drygt 60 procent som får det. Orsaken är bland annat att andra akuta tillstånd måste prioriteras.

I samma stund slår sig den blågröna majoriteten för bröstet på GP Debatt och menar att nu kommer lugnet och satsningarna och att vi är på rätt väg. Undrar hur många som håller med om det sistnämnda.

Stoppar huvudet i sanden

Svaren vi i socialdemokrater får när vi ställer den moderatledda regionledningen till svars är inte tillfredsställande. I stället för att lösa problemen och se till att arbetsmiljön blir bättre stoppar ledningen huvudet i sanden, samlar miljarder centralt i stället för att grundfinansiera sjukvården. Det håller inte.

De borgerliga partierna plus Miljöpartiet höjde skatten efter valet och lovade lugn och ro i vården. Allt skulle förbättras. Verkligheten visar något helt annat. Den S-ledda regeringen satsar på hälso- och sjukvård. Använd dessa pengar till vård, inte till att samla i lador eller privatisera.

Det är hög tid att majoriteten slutar med retorik som ”när S hade makten”, ”allt blir bättre längre fram” eller ”privatisera mera så blir allt bättre och billigare”. Vi behöver ha mer resurser till vården, bättre förutsättningar för sjukhusen att klara sin uppgift och en modern personalpolitik. För detta krävs åtgärder. Börja ta ansvar.

Lena Hult (S)

regionråd i opposition, Västra Götalandsregionen

Ann-Christine Andersson (S)

andra vice ordf i hälso- och sjukvårdsnämnd Göteborg

Janette Olsson (S)

andre vice ordf i hälso- och sjukvårdsnämnd Västra