Ur ett samhällsperspektiv är det nödvändigt att hela rättskedjan i sin helhet fungerar och där alla de olika delarna är lika viktiga. En kedja är inte starkare än dess svagaste länk, skriver Linda von Beetzen.
Ur ett samhällsperspektiv är det nödvändigt att hela rättskedjan i sin helhet fungerar och där alla de olika delarna är lika viktiga. En kedja är inte starkare än dess svagaste länk, skriver Linda von Beetzen. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Nämndemännens viktiga roll glöms bort i rättskedjan

Hela rättskedjan måste stärkas för nämndemännen i landets domstolar – inklusive arbetsförhållanden och arbetsvillkor, skriver Linda von Beetzen, förbundsordförande Nämndemännens riksförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är av största vikt att hela rättskedjan förstärks. Nämndemännens riksförbund (NRF) har sedan en tid drivit denna tes utan att få gehör för den. Stort fokus har legat på att stärka polisens resurser. Vi bejakar naturligtvis att polisen måste stärkas men det är också helt nödvändigt att se över hela rättskedjan och dess olika delar.

För närvarande tjänstgör totalt cirka 8 500 nämndemän i landets olika domstolar. I tingsrätterna dömer tre nämndemän tillsammans med en juristdomare. Efter att huvudförhandlingen är avslutad skall rättens ledamöter slutligen överlägga. Vid slutöverläggningen har var och en av ledamöterna i nämnden varsin lika röst. Den enskilde nämndemannen har här ett stort och delat ansvar för en rättssäker dom.

ANNONS

Den enskilde nämndemannen har här ett stort och delat ansvar för en rättssäker dom

Sammantaget är det ett flertal aktörer som tillsammans bildar rättskedjan – polis, åklagare, domstolar, kriminalvård, frivård med flera. Ur ett samhällsperspektiv är det nödvändigt att hela rättskedjan i sin helhet fungerar och där alla de olika delarna är lika viktiga. En kedja är inte starkare än dess svagaste länk.

Rollen måste bli mer attraktiv

Vi anser att regeringen måste erbjuda nämndemännen bättre och mer fördelaktiga arbetsförhållanden vilket sannolikt torde innebära att det offentliga förtroendeuppdraget som nämndeman blir mer attraktivt, varumärket stärks och statusen på nämndemannarollen höjs.

Detta kan ske på olika sätt. NRF har tagit fram en ”Strategisk agenda” där vi i ett fempunktsprogram beskriver hur vi önskar stärka nämndemännens roll och arbetsförhållanden.

Vi har identifierat fem fokusområden för att stärka rättskedjan. Ett sådant och mycket angeläget fokusområde är att revidera och se över regelverket avseende ersättningar och arvoden – vilka är obsoleta. Bland annat har ersättningar och arvoden till nämndemännen inte höjts sedan 2007. För närvarande utbetalas 500 kronor brutto i heldagsarvode. Vi anser att arvodet snarast skall höjas till åtminstone 1 000 kronor per dag. Vidare bör utbildningen av nämndemän förlängas och fördjupas.

Nämndemännens arbetsinsats i domstolarna är ovärderliga och säkerställer oberoende och opartiska domstolar

Nämndemännens arbetsinsats i domstolarna är ovärderliga och säkerställer oberoende och opartiska domstolar. Nämndemännens arbetsförhållanden och arbetsvillkor måste därför stärkas. Regeringen har tyvärr inte gjort samma bedömning, vilket vi finner anmärkningsvärt, särskilt eftersom diskussionen under det senaste året till stor del handlat om att rättspolitiken är ett prioriterat område och att hela rättskedjan skall stärkas.

ANNONS

Linda von Beetzen, förbundsordförande Nämndemännens riksförbund

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS