Den 1 januari 1999 införde Sverige, som första land i världen, en lagstiftning som kriminaliserade köp av sexuella tjänster, men inte att sälja dem. Att Sverige nu överger den progressiva lagstiftningen kommer ha enorma konsekvenser för de mest utsatta i samhället. Jämställdhetsmyndigheten menar att lagen haft effekt och minskat prostitutionen och efterfrågan på sexköp i Sverige.
Ett av de ursprungliga syftena med sexköpslagens utformning är att skapa förutsättningar för skydd och stöd till personer i prostitution. För detta är det viktigt att det finns en samverkan mellan polisen och socialtjänsten. Problemet är att få av landets kommuner tycker att de har tillräcklig kompetens för att hantera frågor om sexköp, visar en enkät som Sveriges Radio gjort. Och även om sexköpslagen varit effektiv är mörkertalet stort och prostitution alldeles för stort.
Ingen samverkan
Man kan konstatera att när storstäder som till exempel Göteborg arbetar effektivt mot trafficking och prostitution så flyttar verksamheten ut i kranskommunerna, campingar och vandrarhem. På flera orter i landet sker i stort sett inget samverkande arbete och på dessa platser kan prostitution och människohandel ske relativt ostört. Göteborgsområdets kommuner behöver tillräcklig kompetens för att hantera frågor om sexköp, skydda kvinnor som utsatts men också förebygga att unga hamnar där. Samarbetet mellan kommuner och polisen måste bli bättre. Det kan handla om att polisen och socialtjänsten samverkar med hotell och campingplatser, har koll på annonser på webben om sex mot ersättning.
Det behövs:
- Kommunala handlingsplaner med rutiner för arbetet mot människohandel och prostitution, hur man skyddar och stöttar kvinnor i prostitution,
- Rutiner för akuta skyddsbedömningar om en kvinna sålt sex genom tvång, trafficking och hot.
- I skolan och ungdomsmottagningar behövs kunskap om att unga kan utsättas för grooming, prostitution genom påtryckningar eller utpressning.
Vi menar att kommuner behöver kartlägga kunskapsläget och initiera handlingsplaner och rutiner för hur man samverkar kring och hanterar prostitution i kommunen. Det finns stöd och behandling för personer som utnyttjas i prostitution och människohandel eller personer som köper sexuella tjänster främst i storstadsregionerna vilket leder till att det är stora skillnader över landet vad gäller tillgången likvärdigt stöd. Samtidigt vet vi att trafficking, smuggling och narkotikahandel är organiserad brottslighet som skadar samhället stort.
Arbetet mot kvinnors utsatthet och stödet till dem måste öka, inte minska
Aylin Fazelian (S), riksdagsledamot från Mölndal
Janette Olsson (S), regionpolitiker och S-kvinnors förbundsstyrelse