Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är ett faktum att över 7 000 parkeringsplatser riskerar att försvinna om inte något görs, skriver Axel Josefson (M).

MP – stå upp för er bilfientliga politik

Konsekvensen av den bilfientliga rödgröna politiken blir nu tydlig på olika ställen i staden. Tusentals p-platser riskerar att försvinna, fiaskot med Vasabron och chockhöjda avgifter i p-husen gör livet surt för dem som behöver bilen, skriver Axel Joefsson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Bilstaden Göteborg, 8/11 och 11/1

I en replik beskyller Henrik Munck (MP) mig för att fara med osanningar gällande den rödgröna bilfientliga parkeringspolitiken. Jag undrar vad som är osant och jag anser att Munck måste våga stå upp för sin parkeringspolitik och de konsekvenser den får.

Det är ett faktum att över 7 000 parkeringsplatser riskerar att försvinna om inte något görs. Flera av dessa platser skulle enligt tjänstemännen behöva vara ersatta i slutet av 2017. Jag kan konstatera att inga ersättningsplatser är byggda till dags datum och att intresset hos det rödgröna styret är minimalt för att bygga dessa.

Fiasko

Konsekvensen av den bilfientliga politiken blir nu tydlig på olika ställen i staden. Det rödgröna fiaskot vid Vasabron där byggtiden har förlängts med minst sex månader har enligt handlarna lett till att deras omsättning har sjunkit med 20 procent. De handlarna själva säger är att de behöver fler parkeringsplatser och att avgifterna behöver sänkas om man vill ha en levande cityhandel. I dag är det betydligt enklare och billigare att ta bilen till ett externt köpcentrum.

Den rödgröna majoriteten i Parkeringsbolaget vill samtidigt kraftigt höja hyran för garageplatser.

Henrik Munck (MP) påstår vidare att boendeparkeringen är kraftigt subventionerad och att avgiften borde ”marknadsanpassas”. För att något ska vara subventionerat måste det finnas en alternativt högre intäkt eller en kostnad som är högre än intäkten. I de allra flesta fallen finns inte detta utan boendeparkeringen är en mycket bra intäkt för kommunen.

Ändå vill Henrik Munck (MP) kraftigt höja boendeparkeringen för att kunna avveckla parkering på gatan. Detta blir ännu svårare att förstå när den rödgröna majoriteten i Parkeringsbolaget samtidigt kraftigt vill höja hyran för garageplatser.

Som exempel kan nämnas parkeringsgaraget vid Skånegatan där Parkeringsbolaget vill höja hyran från 1 300 kr/månad till 2 450 kr/månad. De boende undrar nu om de har råd att bo kvar.

Axel Josefson (M)

2:e vice ordförande Trafiknämnden