Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MP:s uppvaknande kommer väl sent

Den 14 juni skrev skolkommunalråd Karin Pleijel (MP) i Göteborgs-Posten om att den psykiska ohälsan i skolan måste motverkas. Jag håller helt med henne. Skillnaden är att hon under föregående mandatperiod har haft möjlighet till det, men inte gjort den skillnad som Göteborgs elever förtjänar, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Elevhälsan, 14/6

2014 beställde Kristdemokraterna en utredning om hur elevhälsovården ser ut i Göteborg. För ett tag sedan kunde vi läsa resultatet, och det är slående. Vilken tillgång till elevhälsovård du får beror på var i Göteborg du bor. Det är ett orimligt system. Behovet av skolläkare, kurator, psykolog, specialpedagog och skolsköterska är inte beroende av var du bor. Behovet är samma och tillgängligheten måste därför öka.

Färska siffror från Stadsledningskontoret visar att varje skolsköterska på Västra Hisingen har ansvar för 289 elever, medan samma siffra i Majorna-Linné är 564 elever. Däremot har varje specialpedagog på Västra Hisingen ansvar för 385 elever, medan samma siffra i Centrum är 117 elever. I Östra Göteborg går det 520 elever per skolpsykolog, och på Norra Hisingen ligger denna siffra 1 753 elever.

Pusselbitarna fortsätter att saknas i Göteborg. Trots att det endast tar femtio minuter med spårvagnen mellan Långedrag till Bergsjön skiljer det sig nio år i medellivslängd mellan de olika delarna av Göteborg. Det är lika stor skillnad mellan medellivslängden i Sverige och Nicaragua.

Försenat förslag

Likt en struts sticker skolkommunalråd Karin Pleijel ner huvudet i sanden och presenterar förslag kring hur Göteborgs elevhälsovård kan bli bättre. En elevhälsovård som hon har kunnat reformera under fyra år.

Kristdemokraterna har länge drivit frågan om centraliserade skolnämnder. Göteborg har haft ett orimligt system där bostadsort har avgjort hur din skola sköts. Trots det rödgröna styret i Göteborg har vi haft inflytande och kunnat skapa förutsättningar för en mer jämlik skola i Göteborg. Jag är redo att fortsätta det arbetet dagen efter valet.

David Lega (KD)

oppositionsråd