Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MP ger svenskt fiske obefogad kritik

Klimatminister Isabella Lövin (MP) och miljöminister Karolina Skog (MP) skrev i en debattartikel i GP 11/6 att vi måste öka insatserna för att rädda våra hav. Påståendet är korrekt, men varför ska alltid miljöpartister ta till storsläggan mot svenskt fiske? skriver Peter Ronelöv Olsson, Sveriges Fiskares PO, ordförande.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik 

Våra hav 11/6

Svenskt fiske är i framkant och världsledande vad gäller selektivt fiske och miljötänk. Ändå kritiseras det alltid av Miljöpartiet, kritik som är obefogad. Det svenska fisket använder bottentrål, skövlar inga bottnar och fiskar inte ens upp de svenska kvoterna. Kvoterna är demokratiskt fastställda utifrån bästa tillgängliga vetenskap.

Det svenska fisket är med andra ord långsiktigt hållbart utifrån alla aspekter och det förekommer inget överfiske. Att det inte förekommer något svenskt överfiske hindrar dock inte miljöpartiets fasta retorik. MP borde vakna, analysera verkligheten och sluta att skuldbelägga svenska näringar.

Om nu MP har fokus på det globala fisket så kanske de bör göra en analys av vad de har möjlighet att påverka. Isabella Lövin har under hela sin karriär ridit på sin bok ”Tyst hav” och att ständigt och oftast utan anledning i alla sammanhang kritisera svenskt fiske. Hon vägrar att ta en diskussion med yrkesfisket med motiveringen att hon inte har hand om fisket – det hindrar dock inte henne ifrån att alltid kritisera. Trovärdigheten i Isabella Lövins kritik är noll.  

Peter Ronelöv Olsson

Sveriges Fiskares PO (SFPO), ordförande,