Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MP ägnar sig åt röd skatteväxling

Miljöpartiet höjer miljöskatter, utan att sänka skatter för att skapa jobb. Man missar så att säga grundbulten i en grön skatteväxling, nämligen växlingen, skriver bland andra Maria Weimer (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Liberal miljöpolitik, 3/11 och 13/11

Ett antal miljöpartistiska företrädare skriver om vår gröna skatteväxling. Återigen fokuserar MP-företrädarna enbart på utgifter i statsbudgeten och missar helt vilka prioriteringar som görs för att få största möjliga miljö- och klimatnytta. Ett exempel är regeringens supermiljöbilspremie. Varför ska man få en bonus för att man köper en ny bil? Liberalerna föreslår i stället att det ska bli dyrare att köpa en bil med stora utsläpp.

Vi vill införa en läckageskatt i jordbruket och ta bort dieselsubventionerna. Frågan är hur Miljöpartiet i strid med Parisavtalet kan medverka till att öka dieselsubventionerna i jordbruket. Inom transportsektorn vill vi se en omvänd miljöbilsbonus, omläggning av reseavdraget, höjt förmånsvärdet för bilar som inte är miljöbilar och utbyggnad av laddstolpar. Vi kan inte heller låta bli att förundras över att Miljöpartiet medverkat till solskatten som bromsar satsningar på solenergi.

Satsningar mest i framtiden

Energianvändningen i transportsektorn minskade under alliansregeringens tid men dessvärre vänder kurvan uppåt igen. Och när det gäller regeringens klimatsatsningar läggs det mest på framtiden. Av regeringens 12,9 klimatmiljarder för de kommande fyra åren läggs 9,5 miljarder efter valet 2018.

Det går heller inte blunda för att Miljöpartiet förespråkar en röd skatteväxling. Man höjer miljöskatter, utan att sänka skatter för att skapa jobb. Man missar så att säga grundbulten i en grön skatteväxling, nämligen växlingen. Slutligen är det lite motsägelsefullt med artikelförfattarnas kritik samtidigt som deras partiledare gör inviter till Liberalerna just på grund av vår gröna skatteväxling.

Maria Weimer (L)

ordförande liberalernas miljöarbetsgrupp

Lars Tysklind (L)

miljöpolitisk talesperson

Axel Darvik (L)

vice ordförande Miljö- och klimatnämnden Göteborgs stad