Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Motverka mobbning på jobbet med ett tydligt ledarskap

Nu är det sommar och semestertid vilket också innebär ett andrum för många av dem som utsätts för mobbning på jobbet. Enligt Arbetsmiljöverket finns 420 000 personer i Sverige som upplever mobbning och trakasserier på sina arbetsplatser. Det är enligt oss för många, skriver Nina Jansdotter, karriärcoach och beteendevetare och Linda Mathiasson, Steg för steg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För att motverka mobbning på jobbet krävs ett tydligt ledarskap. Om det finns en chef som är tydlig och som dessutom visar vad som gäller bör mobbning inte få något utrymme.

Med ett tydligt ledarskap motverkas möjligheterna till skitsnack, exkludering eller subtila elaka kommentarer. Om chefen finns på plats och har nolltolerans mot mobbning och trakasserier blir det svårt för dem som av någon anledning har behov av att trakassera eller mobba någon att göra det.

Våga sätta ner foten

För oss är det självklart att en ledare också ska våga sätta ner foten i frågor som rör den psykosociala arbetsmiljön. Vågar man det får man en pigg och arbetsvillig arbetsgrupp och ett bra psykosocialt arbetsklimat där man i stället hjälper varandra.

Vi vill vara tydliga med att mobbning kan hända vem som helst, såväl chef som medarbetare – där chefer blir utsatt är det svårare att motverka mobbningen

Man kan använda pengarna som sparas på åtgärder för att motverka mobbning till att främja en god arbetsmiljö och trivsel på jobbet. Genom att vara en bra och närvarande ledare så motverkar man mobbning på jobbet, man bidrar till en trygg arbetsgrupp och får ett attraktivt företag dit människor vill söka sig.

Vi vill vara tydliga med att mobbning kan hända vem som helst, såväl chef som medarbetare – där chefer blir utsatt är det svårare att motverka mobbningen. 

Utbilda dagens chefer

Vår förhoppning är att mobbning på jobbet motverkas på olika sätt och att mobbning i stort till slut blir ett mindre omfattande problem i samhället. Vi önskar också att dagens chefer utbildas när det gäller dessa frågor och dess konsekvenser för att få verktyg till hur de kan medverka till att motverka mobbningen.

Vi skulle också önska att klimatet är så pass bra att det är möjligt att ge varandra konstruktiv feedback, detta oavsett om man är kollega eller chef – för vi vet att konstruktiv feedback möjliggör och motverkar ett dåligt arbetsklimat och då också mobbning. 

Nina Jansdotter

karriärcoach och beteendevetare 

Linda Mathiasson

ordförande Steg för steg, för en bra psykosocial miljö