Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skillnad. I Socialstyrelsens nya kvalitetsundersökning presterar privata äldreboenden bättre på 18 av 22 områden, skriver Vårdföretagarna.

Monopol ger sämre kvalitet

Den som snålar på kvalitet blir inte rik utan väljs bort. Och med Kommunals recept skulle vi snart vara tillbaka i ett kommunalt monopol, skriver Håkan Tenelius, Vårdföretagarna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Välfärdsvinster, 26/10

”Jag är för valfrihet. Jag vill välja vem som gör nedre toalett på mig, sen vilket företag personen jobbar på, det skiter jag i.” Det är fyra år sedan Kommunals dåvarande ordförande i Almedalen satte ner foten i vinstdebatten. Sedan dess har Kommunal vänt på klacken och anser nu att aktiebolagen måste bort från välfärden (Torbjörn Dalin i onsdagens GP). Samtidigt som tiotusentals medlemmar varje dag stolta går till jobbet i något av dessa företag.

Dalin erkänner att nytänkande initialt kan löna sig. Men därefter kan vinst bara göras på bekostnad av de anställda, menar han.

Givetvis är inte alla innovationer inom våden redan genomförda. Och givetvis åstadkoms överskotten via hög kvalitet som gör att fler väljer dig som utförare. Den som snålar på kvalitet blir inte rik utan väljs bort.

I Socialstyrelsens nya kvalitetsundersökning presterar privata äldreboenden bättre på 18 av 22 områden. Skillnaden är stor. Det gäller till exempel rutiner för alla dygnets måltider. Åtta av tio privata äldreboenden har rutiner, men bara en tredjedel av de kommunala. Samma förhållande gäller bland annat samverkan med anhöriga, rutiner vid övergrepp och vid missbruk. Kommunen har högre utbildningsgrad, men skillnaden är minimal.

Också slutsatserna om primärvården är fel, vilket Västra Götalandsregionen tidigare visat. Tack vare vårdvalet öppnade nya privat drivna vårdcentraler i områden som Angered, Kortedala och Bergsjön som tidigare haft sämre tillgång till primärvård.

Man kan tycka att ett fackförbund borde se fördelar med att medlemmarna har olika arbetsgivare att välja mellan. Med Dalins recept skulle vi snart vara tillbaka i ett kommunalt monopol.

Och nog borde Kommunal erkänna de goda resultat som deras medlemmar i privata vårdföretag dagligen bidrar till, i stället för att svartmåla dessa arbetsplatser?

Håkan Tenelius

näringspolitisk chef, Vårdföretagarna