Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Att låta Nobelbankettens meny centreras kring vegetabiliska livsmedel kan inspirera både allmänhet och beslutsfattare, skriver debattörerna.

Modigt med vegetarisk Nobel

Vad som serveras på Nobelbanketten har ett utomordentligt stort signalvärde för regeringen som snart ska fastställa Sveriges nya livsmedelsstrategi. Vi uppmanar därför Nobelstiftelsen att lyfta upp köttfrågan på bordet genom att servera en växtbaserad kost på Nobelmiddagen från och med i år, skriver bland andra Camilla Björkbom, Djurens Rätt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kött kräver mycket mark, vatten och energi. Enorma mängder mark omvandlas till sojaodling för foder till kor, grisar och kycklingar. Sverige har ett av världens största ekologiska fotavtryck per person.

Det visar årets Living Planet rapport från Världsnaturfonden. Om alla andra människor skulle orsaka ett lika stort avtryck som vi svenskar så skulle vi behöva 4,2 jordklot i stället för det enda vi har. De vilda populationerna av fiskar, fåglar och däggdjur har minskat med 58 procent under de senaste 40 åren.

Djurens Rätts beräkningar visar att en allätare bidrar i genomsnitt till att 15 fåglar och däggdjur dödas årligen. Till det kommer uppskattningsvis 2 000 fiskar per person. Att det är så många beror på att antalet fiskar inte bara utgörs av dem som äts direkt av människor. Siffran inkluderar också de fiskar som använts som djurfoder.

Bra för alla

Att ersätta kött med baljväxter, som också innehåller mycket protein, är positivt inte bara för miljön och djuren, utan också för hälsan. Den som minskar konsumtionen av animaliska produkter till förmån för mer vegetabilier får i sig mer fibrer, antioxidanter och fytonutrienter med gynnsam effekt på hälsan. Samtidigt minskar vi intaget av mättat fett och kolesterol med skadlig effekt på hälsan. Konsumtionen av kött och feta mejeriprodukter i Sverige är i dag sådan att den i stor utsträckning bidrar till sjukdomar som cancer, diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar.

Dysfunktionellt system

FN har i flertalet rapporter och uttalanden uppmanat världens ledare att vidta åtgärder för att främja hälsosammare ätande. De anser att dagens matförsörjningssystem är dysfunktionellt och främjar produktion och försäljning av ohälsosamma processade och animaliska livsmedel. Trots detta är det ytterst få länder som stiftat lagar för att göra hälsosam och näringsrik mat tillgänglig och prisvärd för alla. I frånvaro av dessa åtgärder är det av stor vikt att världens ledare och främsta tänkare går före. Att låta Nobelbankettens meny centreras kring vegetabiliska livsmedel har ett mycket stort symbolvärde och kan inspirera både allmänhet och beslutsfattare.

Camilla Björkbom

Djurens Rätt

David Stenholtz

Läkare för Framtiden

Per-Anders Jande

Svensk mat- och miljöinformation