Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas interna stridigheter drabbar hela Sverige eftersom det enda rimliga regeringsalternativet skadas, skriver Henrik Edin.

Moderaternas utspel skadar Alliansen

Förra veckans utspel från Moderaterna om att fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna är det värsta hittills och en fortsättning på den konservativa vändning partiet tagit. Alliansens största utmaning just nu är Moderaterna, skriver Henrik Edin.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Alliansens största utmaning är Moderaterna. Förra veckan öppnade partiet upp för att fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna utan att ha förankrat förslaget hos de andra allianspartierna. Moderaternas utspel var symboliskt och ytterst ett uttryck för en splittring mellan konservativa och liberaler i det egna partiet. Att interna strider tillåts skada Alliansen är oacceptabelt.

Det var en gemensam övertygelse om att samhället behövde mer frihet och öppenhet som låg till grund för allianssamarbetet. Efter valnederlaget 2014 vände den interna opinionen i Moderaterna och partiet girade kraftigt i konservativ riktning. Utveckling gick stick i stäv med den tidigare liberala politiken, men passade bra i tiden med en allt starkare konservativ opinion i landet.

Det senaste året har partiet haft en splittrande effekt på Alliansen. Förra veckans utspel är det värsta hittills. Att vilja fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna är i grund och botten ett ansvarslöst förslag.

Negativa konsekvenser

Det finns åtminstone tre betydelsefulla och negativa konsekvenser av Moderaternas utspel:

1. Det splittrar Alliansen. I takt med att de fyra partierna framstår som allt mer splittrade i grundläggande ideologiska frågor förlorar man trovärdighet och i förlängningen väljarstöd.

2. Det skadar demokratin. Att tvinga fram ett extraval 2017 skulle leda till att nationella val hålls två år i rad. För många partier skulle detta vara ekonomiskt omöjligt. Även för väljarna skulle det vara besvärligt och valdeltagandet skulle sannolikt minska, till fördel för partier med en stark väljarbas, som Sverigedemokraterna.

3. Det ökar misstron mot politiker. Det är uppenbart att Moderaterna aldrig skulle kunna stå för utspelets konsekvenser. Man räddas enbart av att andra partier är beredda att ta ansvar. Utspelets tydliga förljugenhet riskerar att öka misstron mot politiker i landet.

Moderaternas interna stridigheter drabbar hela Sverige eftersom det enda rimliga regeringsalternativet skadas. Det är avgörande att Alliansen är att räkna med i nästa valrörelse. Därför borde man framöver avhålla sig från att göra otyglade konservativa utspel som splittrar samarbetet. Om det ändå ska göras borde man sluta göra anspråk på att bära ledartröjan. Alliansen är och ska förbli ett liberalt politiskt projekt.

Henrik Edin

tidigare förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet