Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Att sitta i opposition är enkelt. Det vore på sin plats om Hampus Magnusson (M) även nämnde att Moderaterna inte har kommit med ett enda eget förslag på hur bostadssituationen skulle ha lösts under 2016 och 2017., skriver bl a Jahja Zeqiraj (S).

Moderaternas osmakliga lösning på bostadsbristen

Hampus Magnussons (M) enda lösning på nyanländas boende är ett tillfälligt flyktingstopp för Göteborg. Att Sveriges näst största stad inte ska vara med och ta ansvar är osmakligt, skriver bland andra Jahja Zekiraj (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Bostäder till nyanlända, 29/10 & 1/11

Det kan tyckas observant att Hampus Magnusson (M) noterar att vi använder ordet boendelösning i stället för boende, och han får det nästan att låta som att han synat en bluff. Saken är bara den att det står rakt ut i vår artikel att flera tillfälliga lösningar var nödvändiga för att kunna erbjuda tak över huvudet till alla de som kom till Göteborg under 2016.

Man kan undra om Magnusson verkligen läst artikeln när han påstår att vi inte nämner att det under åren av rödgrönt styre byggts för lite i Göteborg. Redan i inledningen skriver vi om att bostadsbyggandet legat på en låg nivå under flera decennier och att det i Göteborg råder bostadsbrist. Faktum kvarstår dock att vi nu bygger mer än sedan miljonprogrammen uppfördes.

Vidare påpekar Magnusson att kommunen bygger 67 bostäder i Fagerdal, trots att vi skriver att vi inte bygger själva. Det stämmer att nämnden fattade ett sådant beslut, det vore rent av slöseri med resurser om kommunen inte använde den egna marken. Men kommunens främsta uppgift är ändå att skapa förutsättningar för bostadsbyggande.

Enkelt sitta i opposition

Moderaterna har konsekvent röstat emot förslag som fastighetskontoret lagt fram under de senaste två åren. Det har bland annat handlat om att staden ska rusta upp egna byggnader, uppföra nya bostadshus på kommunägd mark, att förvärva bostadsrätter och mycket mer.

Att sitta i opposition är enkelt. Det vore på sin plats om Magnusson även nämnde att Moderaterna inte har kommit med ett enda eget förslag på hur bostadssituationen skulle ha lösts under 2016 och 2017.

Det enda ess som Magnusson verkar ha i rock- ärmen är att fortsätta hävda att Göteborg behöver ett flyktingstopp och helt enkelt lägga ansvaret på någon annan. För oss är det självklart att alla kommuner ska ta ett delat ansvar när det gäller att ta emot nyanlända. Att anse att Sveriges näst största stad inte ska vara med och bidra är minst sagt osmakligt. Att kräva en paus i flyktingmottagandet handlar inte om något annat än att Moderaterna vill göra det enkelt för sig. Vi rödgröna vill i stället fortsätta arbetet med att aktivt bygga bort bostadsbristen. Så skapar vi ett samhälle för fler.

Jahja Zeqiraj (S)

ordförande Fastighetsnämnden

Hanna Bernholdsson (MP)

vice ordförande Fastighetsnämnden

Bobbo Malmström (V)

ledamot Fastighetsnämnden