Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man kan möjligen anan spår av miljöpolitik i alliansbudgeten, men det finns bara ett miljöparti och det är vi, skriver Ulf Kamne (MP).

Moderaternas och Demokraternas politik förvärrar utsläppen

Miljöpartiet har drivit på klimat- och miljöarbetet i många år. Det är positivt att andra partier vaknar och börjar prata klimat men det oroar att det är så mycket luft i det de säger. Det duger inte att säga ja till mer flyg och fler bilar som Moderaterna och Demokraterna gör. Då tar man inte klimatomställningen på allvar, skriver Ulf Kamne (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Miljöpolitik

Miljöpartiet är enda partiet som har konkreta förslag på vad som behöver göras. Det handlar om allt ifrån att byta ut kommunens fordon och arbetsmaskiner, mer vegetarisk mat och solceller på alla kommunala byggnader till skärpta krav på byggindustrin och tjänsteresor samt klimatekonomisk rådgivning till alla göteborgare.

Liberalerna lyfter problemet med att miljömålen inte nås men utan att komma med ett enda förslag, som på riktigt bidrar till att nå målen. I stället har de en övertro på att marknaden helt av sig själv ska lösa allt. Men vi vet att utan krav blir marknaden långsam i miljöarbetet och fokuserar på annat. Genom att fatta modiga beslut, ställa krav och peka ut en tydlig och långsiktigt hållbar riktning hjälper vi företagen genom att göra klimatsmarta investeringar mer lönsamma. Då kommer också kreativitet och tävlingssinnet fram som drivkrafter. Vi ser det i regeringens satsningar på Klimatklivet, Industriklivet och när vi ställt krav på ekologiskt kött och andra produkter. Göteborgs stad är en gigantisk upphandlare som kan påverka marknaden för miljöbra företag.

Det går för långsamt

Enligt Naturvårdsverket fortsätter utsläppen av växthusgaser att minska, men det går för långsamt. Att vi inte uppnår våra miljömål är allvarligt och visar på att det behövs en systemförändring och att vi måste börja åtgärda Nu. Transporterna står fortfarande för en stor andel av utsläppen. Biltrafiken behöver minska och flyget måste stå för sina klimatutsläpp. Tråkigt då att Alliansen är emot flygskatt och att det bara är Miljöpartiet som vill införa strängare miljözoner i Göteborg.

När man läser Demokraternas budgetdirektiv är det som att klimatproblematiken inte existerar

När man läser Demokraternas budgetdirektiv är det som att klimatproblematiken inte existerar. Eller i varje fall inget som berör Göteborg. Några särskilda satsningar i pengar finns inte heller. En kraftfull klimatpolitik är betydligt mer än att bara förbättra sopsorteringen – något som heller ingen är emot. Det krävs tydlig styrning för minskat bilberoende. Här sviker Demokraterna och utlovar liksom Moderaterna i stället mer utrymme för bilar i staden.

Liksom Järnvägsfrämjandets Hans Sternlycke fastnar Demokraterna i sitt motstånd mot Västlänken. De tuggar på om att något annat hade varit bättre och låtsas som att det går att backa tiden och ta nya beslut. Så fungerar det inte. Utan Västlänken är det svårt att bygga ut järnvägssystemet. Västlänken är början på en vettig tåg- och kollektivtrafik i framtiden.

Nytt sätt att konsumera

I dag produceras väldigt mycket av det vi konsumeras utomlands. Då räcker det inte att titta på utsläppen lokalt, vi behöver också se till att utsläpp i andra länder, som följd av vår konsumtion minskar. Då är inte lösningen som liberalerna föreslår, att fler ska riva ut fullt funktionella kök för att ersätta med nytt, för att få rätt färg på köksluckorna. Vi behöver förändra vårt sätt att konsumera. Miljöpartiet har drivit på för att ta fram en strategi för hållbar konsumtion och föreslår nu ett Hyber-avdrag som ger sänkt skatt på vanliga varor som alla kan hyra, köpa begagnat eller reparera. Det styr bort från slit- och släng. Men så fort livsstilsförändringar kommer på tal drar Alliansen öronen åt sig och backar.

Vi är det enda parti som aktivt driver på för att alla beslut ska ta hänsyn till miljön och klimatet.

Maten är en viktig del i människors liv. Miljöpartiet anser att den mat som staden köper in ska vara ekologisk och gärna närproducerad. Ibland är det svårt att få båda och då väger ekologiskt tyngst. Om vi bara köper närproducerat utan krav riskerar vi att få närbesprutade livsmedel. Genom att ställa krav på att 100 procent av allt kött som köps in i Göteborg ska vara ekologiskt har köttkonsumtionen minskat för första gången, eftersom ekologiskt kött är dyrare. Det har ökat den vegetariska kosthållningen både i skolor och på äldreboenden. Genom att ställa om till ekologisk djurhållning har också fler djur får ett bättre liv.

Spår av miljöpolitik

Både Centerpartiet och Liberalerna säger sig värna om klimatet, men när det kommer till faktiska satsningar kan man möjligen säga att alliansbudgeten innehåller spår av miljöpolitik. Tyvärr inte mer. Centerpartiet glömmer också bort att berätta att de vill ta bort flygskatten och att de bilar som alliansregeringen premierat som miljöbilar i själva verket inte var särskilt bra för miljön, utan lett till ökade problem med luftkvaliteten.

Miljöpartiet vill bygga en fossilfri stad med människan i fokus och där naturen är nära. Nationellt är det Miljöpartiet som sett till att vi nu har den största miljö- och klimatbudgeten någonsin. Vi är det enda parti som aktivt driver på för att alla beslut ska ta hänsyn till miljön och klimatet. Det finns bara ett miljöparti.

Ulf Kamne (MP)

miljökommunalråd