Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det har också förts en tydligt feministisk debatt om att det är brottsoffren som borde få komma till tals, och kritik mot medierapportering som utgår från kriminellas ursäkter. Allt detta är framsteg. Genom hårt och enträget feministiskt slit så ser nu de flesta i samhället äntligen sexköp som ett brott och som en del av mäns våld mot kvinnor, skriver debattörerna. Bild: Claudio Bresciani / TT, Kajsa Schwedin, Peter Lloyd
Det har också förts en tydligt feministisk debatt om att det är brottsoffren som borde få komma till tals, och kritik mot medierapportering som utgår från kriminellas ursäkter. Allt detta är framsteg. Genom hårt och enträget feministiskt slit så ser nu de flesta i samhället äntligen sexköp som ett brott och som en del av mäns våld mot kvinnor, skriver debattörerna. Bild: Claudio Bresciani / TT, Kajsa Schwedin, Peter Lloyd

Moderaterna skär ner på arbetet mot sexköp och våld mot kvinnor

Det är inte några ”personliga tragedier” eller ”hål i själen” vi ska prata om. För att arbeta för att få bort mäns sexköp så krävs aktiv politik. Medan Fi vill flytta fram Göteborgs stads arbete i frågan, så ser vi nu det Moderatledda styret nedprioritera arbetet mot sexköp, skriver Stina Svensson och Denise Cresso, Feministiskt initiativ.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Männen som betalar för att utnyttja kvinnor sexuellt hamnar nu i sökarljuset. Först fångas machomannen och anti-feministen Paolo Roberto med byxorna nere på lägenhetsbordell i Stockholm, och sen tas Kungsbackas starke man, kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) i en razzia mot en liknande bordell i Örgryte. I bägge fallen är det fattiga unga kvinnor från Östeuropa som utnyttjats.

Samhällets attityder kring sexköp, det vill säga betalda sexuella övergrepp, har förändrats i takt med att feminismen flyttat fram sina positioner. Allmänheten, tidningar och social media fylls nu enhälligt av avståndstagande från dessa män och deras handlingar. Eller nåja, med undantag från vissa konservativa vars impuls är att backa förövare, och några förvirrade libertarianer som vill legalisera sexköp.

Del av mäns våld mot kvinnor

Det har också förts en tydligt feministisk debatt om att det är brottsoffren som borde få komma till tals, och kritik mot medierapportering som utgår från kriminellas ursäkter. Allt detta är framsteg. Genom hårt och enträget feministiskt slit så ser nu de flesta i samhället äntligen sexköp som ett brott och som en del av mäns våld mot kvinnor.

Men vi menar att vi som politiker har ett ansvar att se djupare än så. Vi ska Inte bara ta avstånd – vi ska genomföra politik som åtgärdar problem. Det är inte Paolo eller Hans som personer som är intressanta utan att förhindra att fler män väljer deras livsstil. De är bara toppen på ett isberg, enligt Folkhälsomyndighetens senaste kartläggning så har tio procent av svenska män köpt sex. De finns i alla samhällsklasser. Det de har gemensamt är att de är män. Män med dåliga värderingar.

Att män köper sexuella övergrepp är ett strukturellt problem. Fler förstår nu vad myndigheterna menar när det definierar det som en del av mäns våld mot kvinnor. Som Sveriges riksdag antagit som mål att eliminera.

Förfärande likheter

Så hur står det till med exempelvis Moderaternas politik kring mäns köp av övergrepp? Granskar man kommunbudgetar ser man förfärande likheter.

Kåre Friberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Motala, drev igenom en Alliansbudget som innebar sänkningar av socialnämndens anslag, och den lokala kvinnojouren fick sina bidrag halverade. Mäns våld mot kvinnor nämns inte med ett ord i budgeten, utan trygghet reduceras till en fråga om belysning och klotter. Nu är Kåre Friberg dömd till 2,5 års fängelse för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning.

Hans Forsberg (M) kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, drev igenom en Alliansbudget som inte nämner mäns våld eller sexköp. Moderaterna har kapat socialtjänsten och ändrat dess fokus från socialt arbete till hård arbetslinje. 12 av 16 socialsekreterare sa upp sig i protest 2018. Efter flera år av sänkta bidrag så står Kungsbackas kvinnojour inför hot om att behöva stänga sin verksamhet i juni 2020. Personen Hans Forsberg (M) kan avgå, men hans partis politik ligger fast.

Vi i Feministiskt initiativ har fått bevittna hur Moderaterna monterar ned arbetet mot köp av övergrepp och för utsatta kvinnors rättigheter.

Det är inte mycket bättre här i Göteborg. Vi i Feministiskt initiativ har fått bevittna hur Moderaterna monterar ned arbetet mot köp av övergrepp och för utsatta kvinnors rättigheter. När kvinnojouren Talita som jobbar direkt med de kvinnor som utsätts för övergrepp inte får tillräcklig finansiering så protesterade vi. Det är en direkt konsekvens av att Moderaterna skär ned social resursnämnds anslag.

I sin 250 sidor långa styrande budget så anför Moderaterna och Alliansen inte en enda politisk satsning mot sexuellt våld. Sexköp nämns i brödtext, men då är det inte mäns köp av övergrepp som är problemet, utan istället står att ”prostitution ska motverkas”.

I den rödgrönrosa budgeten för 2020 så finns sex nya satsningar för att motverka mäns våld mot kvinnor på 23 miljoner kronor. Det handlar bland annat om ökat stöd till kvinnojourer, att stärka Elevhälsan i att upptäcka våldsutsatta unga, och att starta killgrupper kring maskulinitetsideal på högstadiet.

Ge stöd åt de utsatta

Moderaterna gillar att tala om trygghet. Men den tryggheten verkar inte sträcka sig till de kvinnor som utsätts för sexuellt våld. När staden nu inrättar ett trygghetsråd så gick Moderaterna så långt att de blockerade att kvinnojourerna skulle få ingå.

Vi i Feministiskt initiativ vill satsa de medel som behövs för att både förebygga mäns köp av sexuella övergrepp och ge stöd åt dem som utsatts. För det krävs att en ny budget går igenom i kommunfullmäktige. Eller att andra partier i Alliansen i Göteborg övertygar (M) om att det inte går att spara på skydd från våld för de mest utsatta i samhället. De har de all möjlighet att göra inför sin budget till 2021.

Köp av sexuella övergrepp ska inte få förekomma i Göteborgs stad, och bordeller är något vi ska lämna bakom oss. Allt annat är oacceptabelt.

Stina Svensson (Fi), gruppledare

Denise Cresso (Fi), Social resursnämnd