Rätt efterfrågad kompetens finns nämligen inte alltid inom landets gränser. Just därför är det märkligt att följa Moderaternas svängning i frågan, skriver debattören.
Rätt efterfrågad kompetens finns nämligen inte alltid inom landets gränser. Just därför är det märkligt att följa Moderaternas svängning i frågan, skriver debattören. Bild: Gorm Kallestad/TT

Moderaterna har fel – vi behöver fler arbetskraftsinvandrare

Företagen i Europa skriker efter kompetens för att kunna utveckla sina verksamheter och skapa fler jobb. Men EU:s lapptäcke av lagstiftning som nu omger arbetskraftsinvandringen är otillräckligt. Vi kräver minskat regelkrångel och mer lika regler för arbetskraftsinvandring i EU, skriver Abir Al-Sahlani (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Det Europa behöver är inte färre arbetskraftsinvandrare - utan mindre av dålig lagstiftning och långsam byråkrati. I Sverige i dag kan vi ofta läsa om personer som har skapat både välmående företag och jobbtillfällen, men som blir utvisade på grund av småsaker som att de inte har tagit ut alla semesterdagar. Eller människor som har lyckats få ett jobb i Sverige, men där en miss från arbetsgivaren som uppdagas först flera år senare leder till utvisning. Vi hör också om kvalificerade personer som kör taxi för att valideringsprocessen brister och inte fungerar på ett effektivt sätt. Så tar vi inte hand om kompetens på rätt sätt.

ANNONS

Så här ska det inte behöva vara i EU. Vi är beroende av växande företag som skapar välstånd och på så sätt bidrar till vår välfärd med skatteinbetalningar. Företag är i sin tur beroende av rätt kompetens - oavsett var den kommer ifrån. Rätt efterfrågad kompetens finns nämligen inte alltid inom landets gränser. Just därför är det märkligt att följa Moderaternas svängning i frågan. I Sverige driver partiet numera en politik som vill se färre arbetskraftsinvandrare och högre krav på de som söker. Det går inte att säga annat än att Moderaterna driver en företagsfientlig politik.

Ny EU-lag om arbetskraftsinvandring

Som huvudförhandlare för Europaparlamentets nya förslag på EU-lagen om arbetskraftsinvandring är mitt mål att skapa förändring på riktigt. En politik som är ansvarsfull, långsiktig och tar hänsyn till Sveriges välfärd och företag, och de som vill bidra till vårt samhälle och skapa en framtid här. Med fokus både på minskad byråkrati för de som arbetskraftsinvandrar och för EU:s företag samt på samordning av regler mellan Europas länder.

I dag är den europeiska lagstiftningen för arbetskraftsinvandring en lång rad olika direktiv, där det ena är krångligare än det andra, med långa handläggningstider där många människor ändå faller mellan stolarna.

Det är inte givet att Europa alltid kommer att vara en attraktiv region för arbetskraftsinvandrare. EU har hård konkurrens från andra regioner.

Europa kommer enligt beräkningar från Europeiska centrumet för utveckling av yrkesutbildning att behöva fylla 97 miljoner vakanta platser mellan 2015-2025, som uppstår till följd av den åldrande befolkningen som går i pension. Enbart i Sverige indikerar Arbetsförmedlingens yrkesprognos att det kommer att saknas 100 000 utbildade inom bland annat sjukvården, it-sektorn och industrin.

ANNONS

Enklare att ansöka om arbetstillstånd

För att kunna möta efterfrågan så måste vi komma ifrån det byråkratiska lapptäcke som finns på plats just nu. Centerpartiets prioriteringar i arbetet med den här viktiga lagstiftningsfilen är följande:

Minska regelkrånglet och byråkratin för arbetsgivare och arbetstagare

Det handlar om att harmonisera EU-lagstiftning som är motstridig, och att jämka EU-lagstiftning med viss nationell lagstiftning – till exempelvis att bredda begreppet arbetskraftsinvandrare till att inte enbart omfatta de med högst kompetens för att EU:s medlemsstater ska följa samma logik.

Säsongsarbetare ska kunna byta arbetsgivare om de utnyttjas – utan att bli av med sitt arbetstillstånd – vid byte av arbetsgivare inom tre månader från uppsägning.

Entreprenörer och egenföretagare ska på ett enklare sätt kunna ansöka om arbetstillstånd. Vi behöver fler entreprenörer och de innovationer, jobbtillfällen och skattekronor som de skapar.

Förbättra rörligheten för människor inom unionen

En arbetstagare från tredje land ska kunna jobba för ett multinationellt företag i Sverige och kunna flytta till annat land inom EU för att jobba för samma utan att behöva gå igenom extra byråkrati.

Förbättra matchningen

Genom talangpartnerskap med tredje land kan EU bättre matcha kompetensbehovet på den inhemska arbetsmarknaden med rätt kompetens från tredje land.

Hård konkurrens

ANNONS

Det är inte givet att Europa alltid kommer att vara en attraktiv region för arbetskraftsinvandrare. EU har hård konkurrens från andra regioner, som Nordamerika och Oceanien.

För att fortsatt vara konkurrenskraftiga och ledande inom den gröna och digitala ekonomin behöver vi locka till oss kompetens på den globala arenan. Dels genom att fortsätta på den inslagna vägen med det nya blåkortsdirektivet, som öppnar upp för fler högkompetenta arbetskraftsinvandrare att söka sig hit, men också genom minskad byråkrati för både företag och arbetskraftsinvandrare.

Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker

LÄS MER:EU-uppgörelse kring arbetskraftsinvandring

LÄS MER:Förlorade jobbet på grund av pandemin – hittade nytt men utvisas ändå

LÄS MER:Riskerar utvisning – jobbade för mycket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS