Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Mobila förskolor kan minska bristen på lokaler

Med den akuta bristen på lokaler till nya förskolor i Göteborg måste vi våga tänka utanför de traditionella ramarna. Ett sådant exempel kan vara mobila förskolor, skriver Moderaterna och Liberalerna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

GP har i flera artiklar uppmärksammat bristen på verksamhetslokaler och då i synnerhet förskolor. Det har nämnts skräckexempel där förskoleplats har erbjudits mer än två mil från bostaden. Ska vi få ner gruppstorlekarna till Skolverkets mål och samtidigt klara av de demografiska utmaningarna fram till 2025 så behöver det byggas fler än 800 nya förskoleavdelningar.

Det är ingen lätt uppgift att klara det framtida behovet av förskolelokaler. Vi anser att man måste våga tänka utanför de traditionella ramarna för att lösa detta. Ett sådant exempel kan vara mobila förskolor.

Många barn som bor i de nordöstra stadsdelarna har många gånger inte varit utanför sin egen stadsdel. Med den mobila förskolebussen får barnen hela staden som sin skolgård.

I Göteborg har man på Merkuriusgatans förskola sedan några år en mobil förskolebuss. När man startade verksamheten saknades det inte lediga förskoleplatser. Det var pedagogiska skäl som var den huvudsakliga drivkraften.

Många barn som bor i de nordöstra stadsdelarna har många gånger inte varit utanför sin egen stadsdel. Med den mobila förskolebussen får barnen hela staden som sin skolgård.

Utflyktsmålen har bland annat varit Kättilsröds 4H-gård i Tuve. Det är en sak att läsa om en gris eller ko i en lärobok, men det är en helt annan sak att besöka en riktig bondgård med riktiga djur. Vidare har de åkt till Slottsskogen, museer och Askimsbadet. Många barn har fått uppleva havet och sitt första saltvattensbad med de mobila förskolorna.

Förskolans syfte är att stimulera barns utveckling, lärande och erbjuda en trygg omsorg utifrån läroplan. Mobila förskolor kan utgöra ett mycket bra komplement. I speciellt de centrala stadsdelarna har förskolor ibland mindre gårdar. Ofta finns parker och grönområden i närheten men innebär eventuell förflyttning över högtrafikerade gator och spårvagnsspår.

Vi anser att man ska utveckla idén med mobila förskolor i Göteborg. Det finns i dag bara en mobil förskola i Göteborg.

I dag finns det ungefär 45 mobila förskolor i Sverige fördelade på 14 kommuner. Vi anser att man ska utveckla idén med mobila förskolor i Göteborg. Det finns i dag bara en mobil förskola i Göteborg. De pedagogiska vinsterna är naturligtvis viktigast, men kan man samtidigt lösa en del av bristen på förskoleplatser så blir det en vinn-vinn-effekt. Man kan använda några mobila förskolor för att klara tillfälliga beläggningstoppar som ofta uppstår på vårkanten.

Mobila förskolor eller förskolebussar kan bli en bra dellösning på bristen av förskoleplatser, men det behövs även andra insatser. Genom att förskolan har samlats under den nya centraliserade Förskolenämnden, ser vi stora möjligheter att kunna ha ett mer förstärkt och sammanhållet samarbete med Lokalnämnden när nämnden nu har ansvaret för hela staden.

Anneli Rhedin (M)

ordförande förskolenämnden Göteborg

Kristina Palmgren (L)

1:e vice ordförande förskolenämnden Göteborg

Bo Anderssen (L)

1:e vice ordförande lokalnämnden Göteborg