Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mobbning på jobbet. Hur kan det komma sig att kyrkan som är en form av stödorganisation inte ser till sina medarbetares bästa? skriver Linda Mathiasson, Steg för steg. Bild: Alexander Larsson Vierth/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mobbning sker överallt - även inom Svenska kyrkan

Det borde vara självklart att en organisation som Svenska kyrkan, med en värdegrund som utgår från allas lika värde, är totalt mobbningsfri, skriver Linda Mathiasson, ordförande Steg för steg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Mobbning på jobbet är ett gigantiskt samhälls- och folkhälsoproblem, det är enligt Arbetsmiljöverket runt 420 000 personer som upplever sig mobbade varje år på sitt arbete. Det är enligt oss lika många för många. Jag är dessutom förundrad över att det överhuvudtaget förekommer mobbning i vissa organisationer och då tänker jag på organisationer som säger sig finnas för och hjälpa människor i kris.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tyvärr så är det dock så verkligheten ser ut, inte minst inom Svenska kyrkan, där det inte är helt ovanligt att man ger sig på och mobbar den medarbetare som är omtyckt och gör sitt jobb. Hur kan det då få fortgå att man gärna gör sig av med medarbetare som gör sitt jobb i stället för att ta hand om dem?

Avundsjuka

Här tänker jag att det handlar om avundsjuka, alltså att man inte riktigt klarar av att se att någon annan gör sitt jobb så att de är mer omtyckta än vad man själv är. Det skulle också kunna handla om att kyrkan i sig är en hierarkisk organisation och inte tolererar att någon blir populärare än någon annan. Oavsett vad det är som gör det, så anser jag att det blir problematiskt att gå och ut tillkännage sig som en organisation som stödjer människor i kris – som exempelvis att man hjälper hemlösa på olika sätt och erbjuder samtal till personer med psykisk ohälsa samtal om det som är svårt och tufft i livet.

Det blir problematiskt att gå och ut tillkännage sig som en organisation som stödjer människor i kris.

Vi har kommit i kontakt med ett flertal personer inom kyrkan som uppger att de inget hellre vill än att lämna sin arbetsplats för att man helt enkelt inte orkar göra sitt jobb för att man samtidigt blir påhoppad och ifrågasatt från olika håll för det arbete man gör. Vi vet samtidigt att det för många inte finns någon annan utväg än att ha kontakt med kyrkan då det är svårt att få stöd och hjälp via psykiatrin i dag. Samtidigt så kan vi inte längre stå bredvid och titta på när medarbetare inom kyrkan utsätts och själva skulle behöva stöd för att orka med sitt liv.

Arbeta mot mobbning

Hur kan det komma sig att kyrkan som är en form av stödorganisation inte ser till sina medarbetares bästa? Det borde vara självklart att denna organisation var totalt mobbningsfri och hade en värdegrund som utgick från allas lika värde både teoretiskt och i praktiken. Vi i Steg för steg erbjuder gärna vårt stöd till kyrkan när det gäller att arbeta mot mobbning på jobbet då vi vet att det behövs fler aktörer som finns för alla de som mår dåligt på olika sätt och för att motverka att #tvåiveckan tar sitt liv med andledning av mobbning.

Linda Mathiasson

ordförande Steg för steg