Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sverige gör anspråk på att vara en humanitär stormakt. Vi berömmer oss om en feministisk utrikespolitik. Det är anspråk som förpliktigar. Därför bör vi ta en position i täten i kampen mot Trumps gammalmodiga isolationism och hans människofientliga politik att stänga dörren för flyende, skriver debattörerna.

Mjuka upp flyktingpolitiken – kan Kanada så kan vi

Sverige gör anspråk på att vara en humanitär stormakt. Vi berömmer oss om en feministisk utrikespolitik. Det är anspråk som förpliktigar. Det är därför hög tid att Sverige mjukar upp delar av flyktingpolitiken, inte minst när det gäller anhöriginvandringen, skriver socialdemokraterna Ulf Bjereld och Sören Juvas.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ulf Bjereld förbundsordförande, Socialdemokrater för tro och solidaritet
Ulf Bjereld förbundsordförande,
Socialdemokrater för tro och solidaritet

Den 27 januari stängde president Donald Trump USA:s gränser för alla inresande från sju till större delen muslimska länder, och sedan dess har protesterna skallat världen över. Inreseförbudet slår i blindo. Femåringar hålls från sina föräldrar. Diplomater och toppolitiker behandlas som brottslingar. Tiotusentals flyktingar tvingas vända tillbaka på flygplatsen, till ett ovisst öde.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har svarat på USA:s fasoner med att öppna Kanadas gränser för flyende och immigranter, i en anda av medmänsklighet och generositet. Men inom ett dygn efter Trudeaus uttalande bemöttes den öppnade handen med våld, när en uttalad Trumpanhängare sköt ihjäl sex muslimer inuti en moské i Quebec.

Gått bräschen

I Europa har Angela Merkel gått i bräschen för

Sören Juvas, förbundsordförande, Hbt-Socialdemokrater Sverige

en anständig migrationspolitik, och kommer med all säkerhet att bli ihågkommen för detta av de hundratusentals syriska flyktingar som därigenom fått möjlighet att fly från kriget. I hemopinionen har Merkels ställningstagande väckt både beundran och bestörtning. Tillspetsade påståenden har spritts om sociala problem och trakasserier mot kvinnor i immigranternas spår.

Fördomar har alltid mött flyktingar och migranter, vare sig de flydde från nazisterna eller från kriget på Balkan. Detta är ett historiskt fenomen som vi inte har någon anledning att kapitulera inför. Vi uppmanas i stället att ta strid mot dessa attityder om ”de andra”, som bara återger myntets ena sida.

Sociala problem kan byggas bort med en progressiv och trovärdig fördelningspolitik. Även detta har historien lärt oss. Sexuella trakasserier och kvinnoförtryck återfinns i alla samhällsgrupper och är ett av de största osynliga samhällsproblemen. Det duger inte att måla ut detta som ett problem som bara angår ”de andra”. Då medverkar vi bara till att göra problemet än mer osynligt.

Bör inta en tätposition

Sverige gör anspråk på att vara en humanitär stormakt. Vi berömmer oss om en feministisk utrikespolitik. Det är anspråk som förpliktigar. Därför bör vi ta en position i täten i kampen mot Trumps gammalmodiga isolationism och hans människofientliga politik att stänga dörren för flyende.

Som socialdemokrater har vi lång erfarenhet av att bygga samhällen som håller och lyckas över tid. Vi ska lita till vår vision om framtidens Sverige, och veta bättre än att falla till föga för historiska fördomar och olycksprofetior.

Kan Trudeau så kan vi! 2015 tog Sverige emot över 160 000 asylsökande. Det är en historisk humanitär bedrift, som vi bör vara stolta över. Det är hög tid att Sverige mjukar upp delar av flyktingpolitiken, inte minst när det gäller anhöriginvandringen. Praktiska hinder för familjeåterförening behöver ses över, såsom utökade möjligheter att ansöka om familjeåterförening från utlandet. Likaså måste bemötandet och bedömningen av transpersoner och homosexuella förbättras, så att vårt land inte längre skickar tillbaka människor till länder där de riskerar att dödas.

Behöver omvärderas

Asylförfarandet behöver ses över, och symboliskt laddade men medicinskt tveksamma förfaranden som medicinsk åldersbedömning behöver omvärderas i ljuset av den tilltagande hetsen mot och misstänkliggörandet av flyende i världen.

Asylboenden i Sverige måste skyddas bättre mot de rasistiska brandattackerna, och granskningen måste vässas mot samvetslösa entreprenörer som försöker tjäna pengar genom att hålla undermålig standard på boendena.

Vi oroas av att det finns tydliga auktoritära tendenser hos Trumpadministrationen, liksom hos de europeiska partier som seglat upp i opinionen genom sin hårda retorik mot främst flyktingar, medier och hbtq-personer. Sådana krafter får vi aldrig möta halvvägs. Då är det demokratin själv som förlorar mark.

Ulf Bjereld

förbundsordförande, Social-demokrater för tro och solidaritet

Sören Juvas

förbundsordförande, Hbt-Socialdemokrater Sverige