Karin Pleijel (MP) och Leila Ali-Elmi (MP).
Karin Pleijel (MP) och Leila Ali-Elmi (MP).

Mjuka tag är bättre än hårda nypor

Hårdare tag och fler övervakningskameror löser inte alla problem. Gårdsten har bevisat att man kan vända utvecklingen i ett utsatt område genom ett långsiktigt och inkluderande arbete, skriver Karin Pleijel (MP), och Leila Ali-Elmi (MP).

ANNONS

Gårdsten byggdes 1969 till 1972 enligt den tidens ideal. Som i många andra områden från miljonprogrammets dagar så dök snart problem upp i form av tomma bostäder, segregation med sociala problem och otrygghet som följd. Så blev det även i Gårdsten. Men 1997 började det hända saker. Husen renoverades, fler bostäder byggdes, invånarna fick mer inflytande och nu efter drygt 20 år börjar vi verkligen se resultat. I dag, den 1 mars, tas Gårdsten som det första området i Sverige bort från polisens lista över särskilt utsatta områden.

I dag, den 1 mars, tas Gårdsten som det första området i Sverige bort från polisens lista över särskilt utsatta områden

Hur lyckades man då vända utvecklingen? Det lilla kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder har pekats ut som den viktigaste spelaren. De har samverkat nära med kommunen, polisen och det lokala näringslivet. De har varit på plats i området 24-7. De har lokalt anställt trygghetsvärdar och bostadsvärdar. De arrangerar nattvandringar. De har fångat upp idéer från de boende och förverkligat dem. En långvarig ansträngning för att locka näringsliv till Gårdstens centrum har gett utdelning. När en stor livsmedelsbutik öppnade i Gårdsten för några år sedan blev det en viktig faktor för att sedan locka fler butiker. I dag finns cirka 60 företagare etablerade runt Gårdsten centrum.

ANNONS

Ifrågasatt effekt

I debatten kring de utsatta områdena så ropas det från flera håll på hårdare tag, fler poliser, fler ordningsvakter och fler övervakningskameror vars effekt forskningen ifrågasätter. Under valrörelsen gick Moderaterna i Göteborg så långt att de föreslog att ett torg i ett utsatt område skulle rivas. Visst kan övervakningskameror och en högre polisnärvaro vara nödvändigt under perioder. Men Gårdsten har visat att långsiktigt och inkluderande arbete är mer effektivt.

I Sverige finns nu 22 områden kvar som polisen definierar som särskilt utsatta, sex av dessa finns i Göteborg. Det är verkligen en utmaning att ta på allvar. I stället för att riva torg och ha en övertro på hårda tag, tror vi på ett långsiktigt arbete där de boende i området inkluderas. Det är betydligt effektivare för en utveckling som ska hålla även på lång sikt. Det har Gårdsten bevisat och vi är övertygade om att fler områden kan gå samma väg.

Karin Pleijel (MP)

kommunalråd i opposition

Leila Ali-Elmi (MP)

riksdagsledamot

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS