Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Missförhållanden i politiska styrningen måste bort

Det är bra om många politiker principiellt är överens om att satsa på kollektivtrafiken. Men det är mindre bra om vissa inte vill ta tag i missförhållanden i den politiska styrningen, skriver Henrik Munck (D).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Västlänken, 2/8 och 6/8

Gertrud Ingelman (V) skriver i replik (6/8) att hon vill satsa på kollektivtrafiken. Ett bra förslag tycker cirka 80 procent av göteborgarna enligt senaste SOM-undersökningen. Hon pekar på att bättre tvärförbindelser behövs i Göteborg. Även det tycker nog många är ett bra förslag. Hon tar också avstånd från planerna för en ny biltrafikled över Heden. Gott så.

Men Gertrud Ingelman kommenterar överhuvudtaget inte det som min ursprungliga debattartikel i GP 2 augusti handlade om: ”Så mörkläggs problemen i Västlänksbygget". Kanske vill hon inte skriva om dessa missförhållanden inför allmänheten. Kanske stödjer hon dem som trixar för att mörka problemen med Västlänken. Vem vet.

Men riktigt allvarligt blir det när Gertrud skriver ”I trafiknämnden har Henrik Munck (D) försökt förhala igångsättningen av en spårvägslänk...”.

Demokraterna går till val på att göra den största satsningen på kollektivtrafiken av alla partierna i Göteborg

Det som hände var att jag i arbetsutskottet yrkade i första hand återremiss på förslaget om Engelbrektslänken då jag ansåg att ett så stort projekt för 150 miljoner kronor behöver beredas med mer beslutsunderlag än bara en sida med text. I andra hand yrkade jag avslag då det inte går att ställa sig bakom något med så bristfälligt beslutsunderlag.

Att som politiker få begära återremiss är en självklar rättighet i den demokratiska processen. När Gertrud Ingelman och Vänsterpartiet i god fakenews-anda kallar detta för att ”förhala igångsättningen...” så går man över en gräns.

Vänsterpartiet respekterar därmed inte de grundläggande principerna i den demokratiska processen. Västerpartiets agerande är pinsamt och skamligt, och detta utgör tyvärr ytterligare ett bevis på att många politiker i Göteborg inte klarar av sin roll.

Om Västlänken stoppas

Demokraterna går till val på att göra den största satsningen på kollektivtrafiken av alla partierna i Göteborg. Med stoppad Västlänk kan vi göra om de tunga spårvägslinjerna till stadsbana och snabba upp busstrafiken. Alla förorter ska kunna nå centrum på maximalt 15 minuter.

Mot detta står Vänsterpartiet hand i hand med både Moderaterna och Socialdemokraterna för att bland annat lägga mer än 600 miljoner av göteborgarnas skattekronor för att fixa till markytan ovanpå den planerade Västlänken-stationen i Haga. Även det är pinsamt och skamligt med tanke på vilka behov vi har i Göteborg för att investera i riktig kollektivtrafik, och inte minst också behov av nya förskolor och nya äldreboenden med mera.

Den 9 september bestämmer göteborgarna om framtiden.

Demokraterna vill bygga ett starkt Göteborg. Utan Västlänken.

Henrik Munck (D)

vice ordförande trafiknämnden i Göteborg