Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Larsson är verksamhetsområdeschef vid avdelningen för funktionsnedsättning på Försäkringskassan.  Bild: TT/Pressbild Försäkringskassan
Andreas Larsson är verksamhetsområdeschef vid avdelningen för funktionsnedsättning på Försäkringskassan. Bild: TT/Pressbild Försäkringskassan

Debatt: Minskat bilstöd en konsekvens av ny lagstiftning

Att bilstödet till personer med funktionsnedsättning går ner har inte med besparingar att göra, utan en lagändring och en ny rättstillämpning. Men ett förslag om ändrade regler finns för riksdag och regering att ta ställning till, skriver Försäkringskassans Andreas Larsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Bilstöd, 13/8

I en debattartikel i GP den 13 augusti, signerad organisationerna RBU, DHR, RTP och M Sverige, framförs kritik mot Försäkringskassans handläggning av bilstöd – en ersättning som kan beviljas en person med en varaktig funktionsnedsättning eller en förälder till ett barn med en varaktig funktionsnedsättning, och är till för att köpa eller anpassa ett fordon.

Till att börja med vill vi poängtera att artikelförfattarnas påstående att Försäkringskassan som myndighet gör besparingar på personer med funktionsnedsättning är direkt felaktigt. Den nya tillämpning som diskuteras i artikeln är en konsekvens av en lagändring 2017, samt en dom i högsta förvaltningsdomstolen (HFD) 2018. ­HFD:s uppgift är att skapa prejudikat, det vill säga vägledande avgöranden för hur lagstiftningen ska tillämpas.

Inte Försäkringskassans påfund

Att bilbarnstolar inte längre kan ersättas genom just bidraget bilstöd är kopplat till domen i HFD, där det konstaterades att anpassningsbidrag endast får lämnas för anpassningar som kräver en varaktig förändring av fordonet. Försäkringskassans tillämpning av lagstiftningen bygger alltså på detta. Det är inget påfund så som artikelförfattarna uttrycker det.

Artikelförfattarna har däremot rätt i att bil­köpet nu kan bli dyrare än före lagändringen 2017. Det har vi på Försäkringskassan kunnat se i en uppföljning av lagändringens konsekvenser. Den nya lagstiftningen innebär nämligen att de bilar som bilstöd kan beviljas för ska kräva så lite efter­anpassning som möjligt. Detta ger mer trafiksäkra fordon men införskaffningskostnaden kan mycket riktigt bli högre än tidigare.

Har föreslagit översyn av reglerna

Vi kunde i uppföljningen även konstatera att vissa försäkrade behövde särskilt rymliga bilar som således blir dyrare i skatt, drift och försäkring. Vi kunde också se att vissa grupper med särskilda behov använder bilstödet i något lägre utsträckning nu än före lagändringen. Därför har vi föreslagit åtgärder till regeringen för att öka möjligheterna för enskilda att ta del av bilstödet. Bland annat har vi föreslagit en översyn av nivåerna på bidrag till de som behöver köpa en bil som behöver anpassas, och till de som behöver en bil med särskilda mått.

Vi har även föreslagit en översyn av regelverket för de försäkrade som behöver en bil med särskilt hög invändig höjd i syfte att öka mobiliteten och delaktigheten i samhället för denna grupp.

Dessa förslag är nu en fråga för regering och riksdag.

Andreas Larsson

Verksamhetsområdeschef vid avdelningen för funktionsnedsättning