Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mindre kött kan lösa vattenbristen

Högre temperatur ökar risken för vattenbrist. Ju förr vi lyckas komma tillrätta med vår klimatpåverkan desto lättare blir det att leva med klimatförändringarna. Därför är det av största vikt med vegonorm i offentlig sektor, skriver Jonas Paulsson, talesperson Köttfri måndag.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jonas Paulsson, talesperson Köttfri måndag
Jonas Paulsson, talesperson Köttfri måndag

Sverige riskerar i sommar att drabbas av den värsta vattenbristen på flera decennier. Havs- och vattenmyndigheten, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och sex andra tunga svenska myndigheter beskriver läget som allvarligt och uppmanar nu alla att göra vad de kan för att spara vatten.

Högre temperatur ökar risken för vattenbrist. Ju förr vi lyckas komma tillrätta med vår klimatpåverkan desto lättare blir det att leva med klimatförändringarna. Därför är det av största vikt med vegonorm i offentlig sektor.

Nivån av koldioxid i atmosfären har passerat 400 ppm vilket med råge överskrider de 350 ppm som av många tidigare betraktats som gränsvärdet för att undvika en framtida klimatkatastrof. Väderexperten Pär Holmgren skriver i Dagens Samhälle att dagens vattenbrist bara är början och att klimatförändringarna kan komma att förvärra läget om ingenting görs.

Inte tillräckliga vattenresurser

Enligt den internationellt uppmärksammade rapporten Feeding a Thirsty World, gjord av Stockholm International Water Institute, måste världen växla över i riktning mot en hållbar växtbaserad kost. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med vattenresurser för att producera mat för den förväntade befolkningen år 2050 med nuvarande konsumtionsmönster.

Enligt en studie från Oxford University ”Mitigation potential and global health impacts from emissions pricing of food commodities” skulle en skatt på kött och mejeriprodukter minska klimatpåverkan och genom att främja en hälsosammare diet rädda en halv miljon människor per år. Forskarna tittade på olika typer av skatter och kom fram till att det optimala systemet höjer skatter på kött samtidigt som nyttigare mat subventioneras så att pengarna går tillbaka till skattebetalarna.

Rapporten ”Åtgärder för en mer klimatvänlig animaliekonsumtion”, från Vetenskapliga Rådet för Hållbar Utveckling, uppmanar regeringen att prioriterar en politik som minskar utsläppen av växthusgaser från produktionen av animalier i Sverige och som minskar konsumtionen av de animalieprodukter som har mest negativ påverkan på klimatet, miljön och hälsan. Dit hör i högsta grad kött från idisslare och mejeriprodukter. För att förverkliga detta föreslås regeringen sjösätta en kostnadseffektiv kombination av styrmedel: information, skatter och utbudsförändringar genom frivilliga överenskommelser.

Kan rädda åtta miljoner människoliv

Rapporten ”Health and climate change cobenefits of dietary change” från Oxford, publicerad i Proceedings of National Academy of Sciences, visar att en global övergång till växtbaserad kost kan spara 700-1 000 miljarder dollar per år i minskade sjukvårdskostnader. Dessutom bedöms drygt åtta miljoner människoliv kunna räddas och växthusutsläppen från matsektorn beräknas kunna reduceras med över två tredjedelar.

Efter snart tre fjärdedelar av regeringsperioden har regeringen ännu inte satsat en krona på åtgärder för att minska köttkonsumtion trots att de rätta opinionsförutsättningarna nu äntligen är på plats. Världsnaturfondens klimatundersökning ”International Survey on Climate Change” visar att 46 procent av svenskarna vill ha politiska åtgärder för att minska köttkonsumtionen och 22 procent vill ha en köttskatt, vilket är en hög andel för att vara en skatt. Den nya vegotrenden avspeglar sig också tydligt i försäljningen av vegetariska produkter.

I Naturvårdsverkets rapport ”Köttkonsumtionens klimatpåverkan” lyfts en halverad köttkonsumtion år till 2025 som en lockande framtidsvision. För att nå dit behövs, enligt rapporten, flera olika styrmedel och politiska åtgärder som drar åt samma håll.

Regeringen bör stimulera vegetarisk norm

Den svenska regeringen bör i stället för köttnationalism värna klimatet genom att satsa på politiska åtgärder för minskad köttkonsumtion. Regeringen bör med ekonomiska styrmedel stimulera en vegetarisk norm i samhället där växtbaserade huvudrätter serveras som standard.

Skolor, sjukhus och kommunal verksamhet har ett ansvar att visa vägen genom att servera god, hälsosam och klimatsmart växtbaserad mat. Hur ska vi annars kunna se våra barn i ögonen när de i framtiden frågar varför vi inte har vatten?

 

Jonas Paulsson

Talesperson Köttfri måndag