Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag är så stolt över att ha varit en del av en rörelse som oförtröttligt har kampanjat för att få ett stopp på barnäktenskap och initiationsritualer i Malawi, skriver Memory Banda.

Min röst är mitt vapen för förändring

I mitt hemland Malawi har barnäktenskap varit tillåtet tills alldeles nyligen. Sju år av hårt och intensivt arbete behövdes för att få till stånd lagändringen. Traditioner är svåra att förändra, men det går, skriver Memory Banda med anledning av internationella flickdagen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag kommer från Malawi, ett land som nyligen har förändrat sina lagar och höjt åldern för giftermål från 15 till 18 år. Barnäktenskap har varit en katastrof för många afrikanska länder under lång tid. Flickor uppfostras till att bli brudar och har tvingats att gifta sig medan de själva är barn. Det här har normaliserats; våra samhällen har inte ifrågasatt den här kulturen och traditionen. Som unga flickor såg vi äktenskapet som det enda hoppet för en säker framtid. Vi ifrågasatte aldrig riktigt vår kultur, våra normer och hur beteenden påverkar våra liv – inte förrän nyligen.

Men, vi har hela tiden kunnat se de fysiska och psykologiska effekter som barnäktenskap har på flickors liv. Jag har personligen sett hur mina familjemedlemmar har gifts bort, mina klasskamrater och mina nära vänner.

Traditioner, normer, värderingar, sociala attityder och fattigdom är det som driver barnäktenskap. När en flicka går in i puberteten måste hon genomgå en initiationsritual. Det är en tradition och gäller flickor så unga som nio, tio, elva år. Hon tvingas lämna sin familj en tid och får lära sig saker som förbereder henne inför giftermålet. Flickor tvingas ha sex med en man, enligt en tradition som kallas för "sexuell rening". De flesta flickor brukade sluta skolan direkt när de kom tillbaka från de här ritualerna. Ingen talade om vad som verkligen hände där. De varnades för att berätta. Många flickor led i tysthet.

Svårt att förändra traditioner

Det här gjorde mig så arg som tonåring. Varför ska flickor behöva lida i det tysta? Varför ska flickor vara andra klassens medborgare? Varför ska en flickas liv bestämmas av någon annan? Varför får hon inte tala öppet?

Att förändra traditioner är svårt. Det var inte lätt för mig och mina kompisar att ställa oss upp inför våra traditionella ledare och be dem förändra dessa skadliga sedvänjor. Vi var bara flickor och våra föräldrar var inte redo att ändra sig – de var nästan ännu mer emot oss. Hur skulle vi övertyga dem om att ge flickor samma möjligheter som pojkar och inte ge bort oss som barnbrudar?

Våra traditionella ledare gick till slut med på att förbjuda ritualen med "sexuell rening" och det gjorde att jag började tro att en förändring var möjlig. Jag insåg att jag behövde vara modig för att gå vidare.

Min röst blev en del av en nationell och global kampanj för att stoppa barnäktenskap. I Malawi var den lagliga åldern för giftermål 15 år och vi såg att den måste höjas till 18 för att folk skulle sluta se barnäktenskap som någonting normalt. Mitt påverkansarbete växte och jag blev ostoppbar. Min röst blev ostoppbar. Min röst blev ett vapen för förändring.

I vår kampanj lobbade vi mot olika aktörer. Vi delade våra budskap med olika organisationer och med regeringen och bad dem att stödja oss. Vi organiserade en aktivitet i parlamentet där vi träffade representanter från olika departement för att få dem att stödja vår kampanj. Vi involverade de traditionella ledarna från landsbygden i Malawi. Vi anordnade också en nationell ungdomskonferens och lyckades samla ihop en miljon underskrifter.

Sju års arbete

Det tog oss mer än fem år att lobba för att Malawi skulle anta en ny äktenskapslag, vilket skedde 2015. Men det fanns ett kryphål i lagen där föräldrar kunde gifta bort sina flickor från 15 år om de gav sitt medgivande. Det tog ytterligare två år, men i februari 2017 gjorde Malawi den historiska förändringen i konstitutionen för att ta bort motsägelsefulla definitioner på vad som anses vara ett barn. Ett barn är en person som är under 18 år. Punkt. Det höjde automatiskt den lagliga giftasåldern till 18 år. Detta var någonting enormt för oss.

Jag är så stolt över att ha varit en del av en rörelse som oförtröttligt har kampanjat för den här frågan. Nu återstår det att se till så att vi sprider kunskapen om den nya lagen så att folk förstår att det är olagligt att gifta bort sina flickor. Vi måste prioritera flickors utbildning och se till att flickor får sina röster hörda i frågor som rör dem.

Det är där ni, mina vänner, kommer in i bilden. Vi behöver ert stöd. Flickors röster behöver höras över hela världen. En förändring är möjlig – och den går ännu snabbare när vi kämpar tillsammans.

Memory Banda

20 år, Malawi

aktiv i Plan Internationals ungdomsråd