Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hampus Magnusson (M), oppositionsråd Göteborg och Axel Josefson (M), oppositionsråd och vice ordförande i trafiknämnden Göteborg

Miljözoner fel väg att gå för att få renare luft

Förslaget med miljözoner, som det ser ut nu, är varken rättvist mot alla de bilägare som drabbas eller det bästa för att få en renare luft i Göteborg, skriver Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Miljözoner, 24/4

Ulf Kamne (MP) skriver att vi som kritiserar regeringens förslag om miljözoner sprider myter, och börjar sedan med att påstå att vi menar att ”luften är bra som den är” – varpå han fortsätter med olika vantolkningar av vår kritik.

Vi har aldrig påstått att luftmiljön i Göteborg är bra – tvärtom.

Vi har varit väldigt tydliga i vår kritik att Göteborg under rödgrön ledning har misslyckats med att nå upp till sina egna miljömål kring ren luft.

Det vi säger är att vi inte tror att förslaget med miljözoner, som det ser ut nu, varken är rättvist mot alla de bilägare som drabbas eller att förslaget är det bästa för att få en renare luft i Göteborg.

Stänger ute

Ulf Kamne säger nämligen emot sig själv i sin debattartikel: Å ena sidan behöver dieselbilar försvinna från Göteborgs gator för att få en renare luft. Å andra sidan kan ju bilarna bara köra runt zonen, skriver han senare i artikeln. Det är just detta vi är oroliga för: miljözonerna kommer att stänga ute den som inte har råd att köpa en ny bil från innerstaden och därmed också öka biltrafiken när man måste köra runt.

Om man vill ställa om till en modernare fordonspark är det effektivare att använda positiva incitament som att tillåta kommunerna att differentiera parkeringsavgifter eller trängselskatt så att miljöbilar får lägre avgifter och att kommunerna skapar fler parkeringsytor för bilpooler och bättre laddningsinfrastruktur för elbilar.

Positiva incitament

Den största fördelen med positiva incitament för miljöbilar framför miljözoner är dock att man undviker att göra bilen till en klassfråga. För med Ulf Kamnes förslag om miljözoner kommer högavlönade, som har råd att köpa nya bilar vartefter reglerna uppdateras, obehindrat kunna köra in i innerstaden med sin bil, medan den som lever med begränsade resurser snällt får hålla sig utanför.

Hampus Magnusson (M)

oppositionsråd Göteborg

Axel Josefson (M)

oppositionsråd och vice ordförande i trafiknämnden Göteborg