Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Några frågor vi kommer att driva är att fasa ut engångsartiklar i plast, flera åtgärder för minskad utfiskning samt en miljard kronor till att rena hav, sjöar och vattendrag, skriver debattörerna.

Miljöpartiet når inte ända fram

I debattartikeln ”Ska vi rädda våra hav måste vi öka insatserna” framhåller Miljöpartiet sitt arbete med havspolitiken. Men från Centerpartiets sida efterlyser vi mer handling från regeringen. De fyra miljömålen för hav och vatten nås fortfarande inte, skriver Kristina Yngwe (C) och Rickard Nordin (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Våra hav, 11/6

Våra hav lider av tidigare generationers okunskap och oförsiktighet med utsläpp av skadliga ämnen och dumpning av avfall. Om det fortsätter kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Centerpartiet vill att haven ska vara rena och friska. Vi vill minska utsläpp och sanera förorenade hav.

Miljöpartiet har nog gjort sitt bästa under sin tid vid makten. Det är ju inget fel på ambitionen. Tyvärr lyckas de inte omsätta sina goda ambitioner i konkreta resultat för miljön. Det behövs en ny och offensiv politik för sjöar, hav och vattendrag. De fyra miljömålen som berör svenska vatten och hav nås inte enligt den senaste utvärderingen från Naturvårdsverket. Det är ett misslyckande från regeringens sida.

Sverige måste öka insatserna och det kommer Centerpartiet att göra i konkret och effektiv miljöpolitik, istället för resultatlös plakatpolitik

Centerpartiet har lagt fram ett kraftfullt program som innebär att vi vid ett maktskifte i september kommer att höja tempot i miljöpolitiken och nå konkreta resultat för en bättre havsmiljö. Och vi har hög trovärdighet i denna fråga. Under den förra mandatperioden lyckades Centerpartiet i en alliansregering genomföra flera större förändringar som gav resultat. Exempelvis ökade torskbeståndet i Östersjön, nu är torsken återigen hotad. Övergödningen avtog och utsläppen av fosfor och kväve minskade i princip i hela Östersjön. Nu minskar utsläppen i långsammare takt. Det går åt fel håll med Miljöpartiet i regeringen.

En miljard för rena hav

Vid ett regeringsskifte kommer vi att fortsätta reformagendan för att förbättra svenska hav och vatten. Några frågor vi kommer att driva är att fasa ut engångsartiklar i plast, flera åtgärder för minskad utfiskning samt en miljard kronor till att rena hav, sjöar och vattendrag. Det är sant som Miljöpartiet skriver att Sverige måste öka insatserna och det kommer Centerpartiet att göra i konkret och effektiv miljöpolitik, i stället för resultatlös plakatpolitik.

Kristina Yngwe (C)

miljöpolitisk talesperson i Centerpartiet

Rickard Nordin (C)

energi- och klimatpolitisk talesperson i Centerpartiet och riksdagskandidat i Göteborgs stad