Ända sedan de första satellitbilderna av vår planet kunde fotograferas har jorden kallats för ‘’Den blå planeten’’ eftersom våra blåa världshav dominerar jordens yta. Vetenskapen säger att livet på jorden skall ha börjat i haven och detta är förutsättningen för att liv kan finnas på vår planet.
Cirka 70 procent av jordens yta är vatten och ur en miljöaspekt är haven en av våra viktigaste grundpelare för en välmående planet. Denna respekt för haven och hela planeten tycks ha försvunnit hos oss människor.
Just nu håller vi på att förstöra all balans i havslivet, inte minst genom överfiske och utsläpp av farliga gifter men också med en stor del genom nedskräpningen med plast.
Under havsytan gömmer sig ett enormt ekosystem med en artrikedom som är bortom den allmänna människans vetskap. Miljontals arter och organismer med specifika uppgifter upprätthåller ett välmående hav, från små plankton som utgör basen i näringskedjan till de stora blåvalarna, alla lika viktiga. Just nu håller vi på att förstöra all balans i havslivet, inte minst genom överfiske och utsläpp av farliga gifter men också med en stor del genom nedskräpningen med plast.
Varje år dumpas 150 000–500 000 ton plast, varav cirka 70 000–130 000 ton mikroplast bara i Europas hav. Knappt en tredjedel av detta återvinns. År 2050 lär det finnas mer plast i haven än fisk om vi fortsätter som nu.
En fjärdedel av all fisk i haven har plast i magen och 83 procent av världens dricksvatten har spår av plast i sig. Denna plast innehåller diverse föroreningar och bekämpningsmedel, ftalater och andra farliga ämnen som har biologiskt farliga effekter på människokroppen och kan orsaka bland annat leverskador eller hormonstörningar.
Insatser behövs på politisk nivå
Informationen om dessa miljontals ton plast som flyter omkring i våra vatten kan ge en känsla av hopplöshet inför hur vi ska kunna lösa detta problem, inte minst på individnivå. Självklart behövs insatser på politisk nivå för att verkligen lösa problemet, men det finns mycket man som enskild person kan göra. Det finns massor av böcker och artiklar man kan läsa om problemet med plast, det finns massor med dokumentärer på internet som man kan kolla på och det finns massor med information på bland annat Naturskyddsföreningens och Världsnaturfondens hemsidor.
Miljöfrågor är fortfarande ett känsligt ämne för många partier. Men såhär strax innan ett val kan det vara läge att visa våra politiker att vi faktiskt bryr oss. Mejla, ställ frågor, ifrågasätt och sätt press.
Andrea Pettersson
Havsnätverket Väst
Naturskyddsföreningen i Göteborg
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.